"Çocukluğumdan beri hiç soğan yiyemedim. Kokusunu miktar ne kadar az olursa olsun alabiliyorum. Pırasa yemeği bile yedikten sonra istifra ediyorum. Soğana benzediği için."
Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…
SORUAkşamları uyuyamıyorum, uzun yol yürüyemiyorum, koşamıyorum gitmediğim doktor kalmadı. Her şey normal diyorlar ama ben nefesimin bile yetmediğini düşünüyorum.CEVAP
Bu yakınmalarınız için "gitmediğim doktor kalmadı" açıklamanıza psikiyatri dahil mi, bilmiyorum. İç hastalıkları, kardiyoloji, göğüs hastalıkları gibi bölümler muayene edip bedensel yönden tetkik yaptırmışlardır ve sonra herhangi bir anormallik bulamamışlardır. Doktorların söyledikleri kendi bölümleri açısından doğrudur. Bunun doğru olması sizin bir rahatsızlığınızın olmadığını göstermez. Önemli olan sizin kendinizi nasıl hissettiğiniz, algıladığınız ve değerlendirdiğinizdir. Yakınmalarınızın ruhsal etkenlere bağlı olduğunu düşünürsek, yapılması gerekenler şunlar olabilir: Yakınmalarınızın başlangıç zamanı, eş zamanlı olarak bir olay olup olmadığı, kişilik özellikleriniz, iş ve sosyal yaşamınız gibi özelliklerin değerlendirilmesi. Bunlar için önceden yapılan tetkiklerinizle birlikte bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur.
SORUÇocukluğumdan beri hiç soğan yiyemedim. Kokusunu miktar ne kadar az olursa olsun alabiliyorum. Ailem, çevrem herkes bu huyumu biliyor bana bu konuda saygı gösteriyorlar. Küçüklükte ailem her yolu denedi ancak başaramadı. Pırasa yemeği bile yedikten sonra istifra ediyorum. Soğana benzediği için. Merak ettiğim bu fizyolojik bir olay mı yoksa psikolojik mi? CEVAP
Yazdıklarınız nadir rastlanan bir durumdur. İlk bakışta psikolojik gibi değerlendirmek yanlış olmaz. Daha çok soğan ve soğan kokusu fobisi olarak değerlendirilebilir. Bu fobi zamanla genellenerek soğana benzeyen bitkileri (pırasa) de içine almış gibi görünüyor. Bu açıklamalar doğruysa, bu tür fobiler bilişsel-davranışçı tedaviden yarar görür ve tümüyle giderilebilir. Bu tedaviler sırasında altta yatan neden de bulunabilir. Yakınmanız allerjik bir duruma uymamakla birlikte, bir allerji testi yaptırmanız sizi rahatlatabilir.
SORUEşim yalan söylüyor. Gerçek ortaya çıktığında da son dakikaya kadar yalana devam ediyor. Nedenini asla açıklayamıyor. Sonra çok üzülüyor. Bunu 4-5 defa tekrarladı. Her defasında maddi manevi çok kayıplarımız oldu. Aşırı kendine güvensiz toplumda konuşmayan, sessiz çekingen fikir üretmeyen biri. İletişim problemimiz yok ama sonuç sıfır. Birbirimizi seviyoruz ona yardım etmek istiyorum..CEVAP
Bir insanın sevdiklerine yardım etmesi, onu anlamaya çalışmakla başlar. Aranızda iletişim problemi olmadığına göre, eşinizin hangi konularda, ne zaman, hangi biçimde, kimlere, neden yalan söylediğini öğrenmeye çalışabilirsiniz. Bu arada bildiğinizi düşündüğüm halde, kişilik özelliklerini yeniden gözden geçirebilirsiniz. Kişilik özelliklerinden dolayı gerçek duygu ve düşüncelerini açıklamaktan kaçınabilir, doğruyu söylediğinde dışlanacağını düşünebilir. Bu olasılıklar uzatılabilir, fakat gerçek nedenini yalnız eşiniz açıklayabilir. Başka özellikler olmadığı için önemli bir kişilik bozukluğu veya önemli bir rahatsızlık düşünmek şimdilik doğru olmaz. Bunları yaptıktan sonra, hala bir sonuca ulaşamazsanız, bir psikiyatristten yardım alabilirsiniz.
Hizmet, duyuru ve etkinliklerimizden haberdar olmak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazıp gönder tuşuna basarak e-Bültenimize abone olabilirsiniz.