Şizofreniyle ilgili 83 yeni gen

İngiliz bilim insanları, şizofreni tehlikesi doğuran ve daha önce bilinmeyen 83 geni ortaya çıkardı. Çalışmanın, hastalıkta yeni tedavi yolları bulunmasına zemin hazırlayacağı belirtiliyor.

Şizofreniyle ilişkili bulunan 83 yeni gen, hastalığın biyolojik nedenleri olabileceğini ortaya koydu. Cardiff Üniversitesi'nden araştırmacıların öncülük ettiği ve 35 ülkeden tıp uzmanlarını bir araya getiren uluslararası ekip, çalışmanın şizofreni için yeni tedavi yolları bulunmasına zemin hazırlayabileceğini belirtti.

37 BİN HASTA İNCELENDİ

Araştırma ekibi, 37 bini aşkın şizofreni hastasının genetik yapısını inceledi ve bu tabloyu şizofreni hastası olmayan 110 bine yakın insanın genetik haritasıyla karşılaştırdı. Uzun yıllardır bilim insanları, dünyada 24 milyondan fazla insanı etkileyen şizofreni hastalığında genetik yapının bir ölçüde rol oynadığını savunuyordu. Bilim insanları, 100'ü aşkın genin, insanları şizofreniye daha yatkın durumda bıraktığını, bu genlerden 83'ünün daha önce hiç saptanmamış olduğunu belirledi. Bu genlerin birçoğu beynin çevresinde kimyasal mesajların iletilmesinde rol oynuyor. Diğer bazı genler ise, vücudun bağışıklık sistemiyle ilişkili.

'BU BİR DEVRİM'

Araştırmaya önderlik eden Cardiff Üniversitesi'nden Prof. Michael O'Donovan, "Hastalığın biyolojik yapısının tam anlaşılamaması yüzünden uzun yıllardır şizofreni tedavisinde yeni tedaviler geliştirilemiyordu. Şimdi, yeni bir grup genetik ilişkinin bulunması, şizofreninin biyolojik temelinin ortaya çıkarılması konusunda sağlam deneyimlerin ve umuyoruz ki, yeni tedavilerin kapısını açacak" dedi. Söz konusu araştırma ekibinde yer almayan ancak gelecekteki çalışmalara katılacak olan King's College öğretim üyelerinden Dr. Gerome Breen de "Bence, bu bir devrim. Müthiş geniş bir araştırma alanı uzanıyor önümüzde. Tedavi yolları bulunmasını sağlayabilecek yepyeni düşünceler bunlar. Çok önemli bu, zira 1970'lerden bu yana şizofreninin ilaçla tedavisinde büyük bir değişim kaydedilemedi" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE 583 BİN ŞİZOFRENİ VAR 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2009 ila 2014 yılı arasında şizofreni teşhisi konulan kişi sayısının 583 bin 617 olduğunu bildirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye'de 2003-2013 yılları arasında şizofreni teşhisi konulan vatandaş sayısını sordu. 2009 yılı öncesine ait sağlıklı şizofreni hastalık verisi olmadığını belirten Müezzinoğlu, "2009 ile 2014 arasında şizofreni teşhisi konulan kişi sayısı 583 bin 617'dir" dedi.

BBC


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Temmuz 2015Yayınlanma Tarihi:25 Temmuz 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.