Şizofreni hastası yakınlarına hayati tavsiyeler

NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi hazırladığı şizofreni psikoeğitim el kitapçığıyla hasta yakınlarına önemli tavsiyelerde bulunuyor. İşte şizofreni hastası yakınlarına hayati tavsiyeler.

NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi hazırladığı şizofreni psikoeğitim el kitapçığıyla hasta yakınlarına önemli tavsiyelerde bulunuyor. İşte şizofreni hastası yakınlarına hayati tavsiyeler.

Düşünme, algılama ve duygulanım bozukluklarıyla ilgili olan hastalık şizofreni, kişiyi gerçeklerden, dış dünyadan koparıp, kendi içe kapanık dünyasında yaşatan, düşünce, idrak, konuşma ve davranış problemleri gösterebilen bir beyin hastalığı.

HER YÖNÜYLE ŞİZOFRENİ

Öyle ki kişinin çevresinde olup bitenleri değerlendirme biçimi, olaylara bakışı, diğer insanlarla ilişkisi hastalığın etkisi ile yeniden şekillenmekte adeta. Bu süreçte kişi gerçek dünya ile kendi bozulmuş düşünce dünyasını aynı anda ve uyanıkken yaşar. Psikiyatrinin en ağır hastalığı olarak tanımlanan şizofreni de hastalığı yaşayan kadar çevresindekiler de önemli sorunlar yaşayabiliyor.

ŞİZOFRENİNİN BELİRTİLERİ

NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi hazırladığı şizofreni psikoeğitim el kitapçığıyla hasta yakınlarına önemli tavsiyelerde bulunuyor.

KİTAPÇIKTA HASTA YAKINLARIN ŞU TAVSİYELERDE BULUNULUYOR

-  Şizofreninin nadir görülen bir hastalık olmadığını kabul etmelisiniz. -  Şizofreni hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinmelisiniz. -   Asla kendinizi suçlamamalısınız. -  Bu konuda sağlık profesyonellerinden yardım istemelisiniz. Bu kişilerin şizofreniyle mücadele konusunda sizinle işbirliğine istekli olmasına, hastalığı anlamanıza yardımcı olabilecek özellikte olmasına dikkat etmelisiniz. -  Şizofreni Dostları Derneği gibi, hasta yakını dernekleriyle bağlantı kurabilirsiniz. -  Şizofreni gibi karmaşık bir hastalıkla mücadele ederken sadece kendi doğru bildiklerinize göre davranmanın yetmeyeceğini kabul etmelisiniz. Hastanın yakınları olarak bu konuda eğitime ihtiyacınız vardır. - Yakınları olarak sizlerin maruz kaldığı, giderek artan baskıların nereden kaynaklandığını düşünmelisiniz. -  Ailenin diğer üyelerinin gereksinimlerine de dikkat etmelisiniz. -   Şizofreni hastalığı olan yakınınız için kendinizi sınırsızca feda etmenin etkili bir bakım ve mücadeleye zarar verdiğini unutmamalısınız. - Şizofrenisi olan yakınınızla sabahtan akşama kadar vakit geçirmenin size de yakınınıza da faydası olmayacağının farkına varmalısınız. -   Özellikle evden dışarı çıkmanızı kolaylaştıracak hobiler edinmeli, arkadaşlıklar kurmalısınız. -  Kendi sağlığınıza dikkat etmelisiniz. -  Beslenmenize dikkat etmelisiniz. -  Yeterince uyumalısınız. -   Mümkün olduğunca yürüyüş yapmalısınız. -  Her gün kendiniz için belirli bir süre ayırmalısınız. -   Bir kursa devam edebilirsiniz. -  Üzüntü ve sorunlarınızı yakınlarınızla paylaşabilirsiniz. -   İmkanlarınız uygunsa tatile çıkabilirsiniz. -   Kendinizi suçlamaktan ve eleştirmekten kaçmalısınız. -  Aile içinde iş bölümü yapmalısınız. -  Ailenizin diğer üyelerini ihmal etmemelisiniz. -  Her şeye karşın hayatın devam ettiğini unutma­malısınız. -   Hem kendinizin, hem yakınınızın özgürlüğünü sağlayacak bir bakış açısı geliştirmelisiniz. -   Bu mücadelede başarıya ulaşan hasta yakınlarını diğerlerinden ayıran şeyin değişebilme ve olaylara farklı bakabilme yeteneği olduğunu unutmamalısınız. -   Kendinize özen göstermelisiniz.

AİLENİN TUTUMU NASIL OLMALIDIR?

- Gerçek dışı beklentilerden kaçınmalısınız. Bu hem size hem de hastanıza zarar verir. - Hastayı kendi bakımı ve diğer becerileri için sorumluluk almaya yüreklendirmelisiniz. - Hastaya karşı aşırı koruyucu tutum onun kendine güvenini düşüreceğinden bundan kaçınmalısınız. - Söylediği şeyler mantık dışı da gelse sabırlı olmalı, duygusunu anlamaya çalışmalısınız. - Ailenin daha sakin, telaşsız davranabildiği durumlarda hasta kendini güvende hisseder. Hastalığın alevlenme dönemi yatıştıktan sonra hastayla sakin ve yavaş sesle konuşmalı fazla kontrol etmemelisiniz. Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.