Sığınmacılara ‘Nazi’ ayarı

Nazi döneminde Yahudiler’in giysilerine işlenen yıldızlarla ‘damgalanmasına’ benzer bir uygulamanın, Galler’de sığınmacılarda kullanıldığı ortaya çıktı. Verilen kırmızı bileklikleri ‘görünecek şekilde’ takmayan mülteciler, bedava yemekten faydalanamıyor.

Galler’in başkenti Cardiff’te sığınmacılara, renkli bileklik takma zorunluluğu getirildiği ortaya çıktı. Çalışmalarına izin verilmeyen sığınmacılar, renkli bilekliklerini takmamaları halinde, ücretsiz dağıtılan yardım yemeğinden de faydalanamıyorlar.

‘ÜLKENİZE GERİ DÖNÜN’

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, Cardiff’e yerleştirilen sığınmacılar, kendilerine verilen renkli bileklikleri takmaya mecbur ediliyor. Çalışmaları yasak olduğu için kendilerine verilen günde üç öğün yemeğe bağımlı olan sığınmacılar, bileklikleri çıkarmaları halinde bu yardımı alamıyor. Renkli bileklik uygulaması altında bir ay geçiren bir sığınmacı, gazeteye yaptığı açıklamada, burada geçirdiği dönemi, “hayatının en zor günleri” olarak nitelendirdi.

Sığınmacı, “Bileklikleri takmazsak İçişleri Bakanlığı’na bildirileceğimiz söyleniyordu. Kaldığımız binadan yemek yediğimiz binaya her gün 10 dakikalık bir yürüyüşle geçiyorduk, cadde boyunca bilekliklerimiz görünecek şekilde yürüyorduk. Yoğun trafiği olan yolda sürücüler kornaya basıyor ve bazen arabalarının pencerelerinden uzanıp bize, ‘Ülkenize geri dönün’ diye bağırıyorlardı” diye konuştu.

KAPILARI DA BOYANMIŞTI

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı’ndan aldığı ihaleyle sığınmacıların Cardiff’teki barınma ve iaşesinden sorumlu şirket Clearsprings Ready Homes’tan yapılan açıklamada da uygulama doğrulandı. Şirket, bilekliklerin, taşıyıcılarının sığınmacı olduğunu gösterecek bir logo veya işaret içermediğini belirterek uygulamayı savundu. Geçen hafta da İngiltere’nin kuzeydoğusundaki Middlesbrough kasabasında sığınmacıların yerleştirildiği evlerin kapılarının Nazi Almanya’sındaki uygulamaları hatırlatacak şekilde kırmızıya boyandığı ortaya çıkmıştı.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:30 Ocak 2016Yayınlanma Tarihi:26 Ocak 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.