Sigarayı yardımsız 100 kişiden sadece 1 kişi bırakabiliyor

Sigarayı bırakmak istiyorsanız yardım şart. Yardım almadan sadece 100 kişiden 1'i sigarayı bırakabiliyor...

NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi, hizmete açtığı sigara polikliniğiyle sigarayı bırakmak isteyenlerin yardımına koşuyor. Doktor ve psikologlardan oluşan uzman kadrosuyla, kişiye özel tedavi seçenekleriyle sizi sigara düşmanından kurtarıyor.

Sigara polikliniği koordinatörü Doç. Dr. Esra Sağlam sigarayı yardım almadan bırakmanın mümkün olmadığını ancak yardımsız 100 kişiden sadece bir kişinin sigarayı bıraktığını vurguluyor. Sağlam sigara bağımlılığının beyinde meydana getirdiği değişiklikleri ve davranışlara yansımasına ilişkin de önemli bilgiler veriyor. Sigara bağımlılığının beyin hücresel yapısında ve fonksiyonlarında kalıcı değişiklikler ile karakterize olan bir beyin hastalığı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Sağlam şekiller üzerinden sigaranın beyine etkilerini anlatıyor. Sağlam; “Tüm diğer organik hastalıklar gibi, etkilediği organ olan beyinde yapısal ve fonksiyonel değişikliklere neden olur. Beynimiz fonksiyonel olarak (konuşma merkezi, görme merkezi vb) çeşitli bölümlere ayrılmıştır. Bu fonksiyonel bölümlerden bir tanesi de zevk alma merkezidir. Bu bölgede dopamin adını verdiğimiz madde artacak olursa kişi zevk alır. Doğal olarak zevk alma merkezinde, dopamin salgılatan davranışlarımız vardır, örneğin yemek yemek, müzik dinlemek, spor yapmak, sevdiklerimizle sohbet etmek vb. birde dopamin salgılatan dışarıdan alınan maddeler vardır, örneğin kokain, amfetamin, nikotin eroin vb. Bu maddelerin hepsi beyindeki zevk alma merkezinden dopamin salgılatarak keyf almamıza neden olurlar, bu maddelerin aralarındaki yegâne fark salgılattığı dopaminin miktarıdır. Amfetamin çok fazla dopamin salgılatırken nikotin daha az salgılatır.

SİZE ÖZEL TEDAVİYLE SİGARADAN KURTULUN

İnsan beyni zevk aldığı şeyi tekrar tekrar yapmak ister, bu tekrarlar sırasında da aldığı zevk nedeni ile o maddeye psikolojik olarak bağımlı hale gelir. Psikolojik olarak bağımlı hale geldiği maddeden kişiyi ayıracak olursanız depresyona benzer davranışlar ortaya çıkar, biz bunları hastalarda –          Çökkün duygu durum ve hiçbir şeyden zevk alamama –          İlgi ve istek azalması –          Yorgunluk, enerji azalması, bitkinlik –          Dikkatini toplamada güçlük ve kararsızlık –          Uyku bozukluğu –          İştah bozukluğu –          Hareket ve konuşmalarda yavaşlama ya da ajitasyon –          Kolay kızma –          Tahammülsüzlük olarak izleriz. Çünkü beynin elinden çok sevdiği oyuncağı alınmıştır, ona karşı özlem duyar. Doğal keyif vericiler ise sigara kadar yoğun dopamin salgılatamadığı için, kişi artık onlardan da zevk almamaya başlar. Bu süreçte yaşadığı tahammülsüzlük, sinirlilik, kolay kızma hali etrafını fazlasıyla rahatsız eder ve etrafı kişiye ‘sigara içsen daha iyi idi, çekilmez biri oldun’ der. Bu tablonun mutlaka tedavi edilmesi gereklidir. Tedavi edilmez ise sigara bağımlısı söyle düşünmeye başlar ‘bu mutsuzluk ve isteksizlikle yaşayacağıma mutlu yaşarım, atın ölümü arpadan olsun’ ve tekrar sigaraya başlar. Kişi nikotin aldığı sürece, aldığı bu fazla nikotinden kendini korumak isteyen vücut nikotini algılayan hücrelerdeki nikotin algaçlarının sayısını azaltır. Çünkü ortamdaki fazla miktarda bulunan nikotine karşı kendisini korumaya çalışmaktadır. Nikotin ile vücuttaki hücreler arasında yeni bir düzen kurulmuştur, bu yeni düzenin oluşması ile kişide fiziksel bağımlılık meydana gelir.  Bu yeni düzen devam ediyorken, dışarıdan alınan nikotin birden bire kesilecek olursa (sigara bir gün aniden kesilirse), düzen bozulur ve buna vücudun tepkisi sert olur, sigarayı yardımsız ve aniden kesen hastada biz •          Sinirlilik •          Uyku bozukluğu •          Konsantrasyon bozukluğu •          Baş dönmesi •          İştah artışı •          Kabızlık •          Ağız kuruluğu •          Göğüste baskı hissi gibi şikayetler ile karşılaşırız. Bu şikayetlerin de mutlaka tedavi edilmesi gerekir çünkü bu şikayetlerin varlığı kişiyi sigaraya geri döndürür. Kişi sigarayı bırakmaya karar verdiğinde, bu işi yardım almadan yapmaya çalıştığında başarı oranı %1’dir. Yani sigara bırakmaya karar veren ve bunu deneyen 100 kişiden ancak 1 tanesi bunu başarır. Genellikle de bu gurubun çok geçerli bir sebebi vardır. Kalp krizi geçirmek, akciğer kanseri olmak, gebe kalmak vb. %99 ise sigaraya tekrar başlar. Tedavi olarak sigara bırakıldığında ise bu oran 50-60 kat artar. Tedavi olmaya karar verildiğinde mutlaka bir hastane poliklinik yada muayenehane gibi sağlık kuruluşuna yani bir doktora başvurmak gereklidir. Unutmamalıdır ki, önemli olan sigarayı bırakmak değildir, önemli olan sigaraya tekrar başlamamaktır.” Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:26 Mayıs 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.