'Sevgilimle de eşimle de mutluyum'

"Sevgilimle de eşimle de mutluyum ne yapacağım"

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 

 

 

SORU 4 yıldır baş ağrılarım var. Migren olduğunu söylediler. Tedavilerdeki ilaçlar sanki beynimi uyuşturuyor. Eskisi gibi dikkatli değilim. Unutkanlıklar başladı. CEVAP Başağrısının çok çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenler arasında stres, aşırı yorgunluk gibi günlük yaşam olaylarının yanı sıra, daha ciddi nedenler de vardır. Genel olarak nörolojik hastalıklar veya durumlar daha önemli etkenlerdir. Migren de nörolojinin ilgilendiği hastalıklardandır. Migren ilaçlarının da yan etkileri görülebilir, bu durumu nöroloğunuzla konuşursanız belki tedaviyi değiştirebilir. Migrenle ilgili önemli bir nokta, depresyon ve anksiyete bozukluklarıyla birlikte görülme olasılığının yüksek olmasıdır. Stres migren nöbetlerini tetikleyebilir. Nöroloğunuz bu bozukluklarla ilgili belirtiler saptarsa, bir psikiyatriste yönlendirebilir. Böyle durumlarda iki bölümün tedaviyi birlikte yürütmesi uygun olur. SORU 10 yıllık evli ve 2 kız çocuk sahibiyim. Fakat son 7 aydır eşimin aşırı harcama yapmasından ve borçlarımız olmasından ve beni aldattığını düşündüğümden ayrı yaşıyoruz. Kimseye güvenim kalmadı ve sinirli biri olup çıktım. Şu anda ne yapacağımı bilemiyorum. Arada çocuklar olduğu için boşanma davası açamıyorum. Çok da korkuyorum. CEVAP Yaşadığınız bu olaylar nedeniyle önce eşinizin durumunu aydınlatmak gerekir. Eşinizin davranışları genel olarak davranış bozukluğu olabileceği gibi, bir psikiyatrik bozukluğa bağlı belirtiler de olabilir. Şu soruların yanıtlarının bilinmesi de yararlı olur: Eşinizin harcamaları gereksiz harcamalar mı? Borcunuz olduğu halde aşırı harcama yapmasını nasıl açıklıyor? Aldattığını kabul ediyor mu? Ayrı yaşamanızı hangi nedenle kabul etti? Bu soruların yanıtlarıyla birlikte eşinizin durumunu açıklığa kavuşturmak için, birlikte bir psikiyatristle görüşmeniz uygun olur. Sizin yaşadığınız sorunlar açısından eşinizin aldattığı kanısına nasıl vardığınız, elinizde somut kanıtların olup olmadığı, güveninizi kaybetmesi için başka davranışlarının olup olmadığı gibi konuların bilinmesi gerekir. Yaşadığınız duygusal durumlar ve evliliğinizle ilgili olarak bir psikiyatristle, gerekirse bir evlilik terapistiyle görüşmeniz yararlı olur. SORU Ben şu an evlilik dışı bir ilişki yaşıyorum çok mutluyum. Ama eşimle de çok mutluyum. Onunla görüşemediği zamanlar kendimi inanılmaz yalnız hissediyorum. CEVAP Bu tür durumlarda kimi zaman temel sorun gözden kaçabiliyor. Burada temel sorun, kendinizi yalnız hissetmeniz değil, davranışlarınızdır. Hem evlilik, hem de evlilik dışı bir ilişki hiçbir eşin kabul etmeyeceği bir durumdur. Bunu daha iyi anlayabilmek için, rolleri tersine çevirmek yeterli olur (Eşiniz sizinle evliliği sürerken evlilik dışı bir ilişki yaşasa duygu, düşünce ve davranışve genel olarak tepkileriniz nasıl olurdu?). Özetle, hem o, hem de bu gibi bir durum yerine, biri olmalı.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Nisan 2013Yayınlanma Tarihi:03 Nisan 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.