Sert tartışmaların sorumlusu kadınlar mı?

Çatışmasız bir yaşam mümkün değil. Peki sert tartışmaların sorumlusu kadınlar mı? Uzmanlar açıkladı.

Çatışmasız bir yaşam mümkün değil. Peki sert tartışmaların sorumlusu kadınlar mı? Uzmanlar açıkladı.

Gerekçesi birbirinden farklı olsa da eşler arasında yaşanan büyük ya da küçük çatışmalar ailede mutluluğu gölgelerken, huzuru kaçırıyor tarafların ruh sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar çatışmasız bir yaşamın mümkün olmadığı hatırlatmasını yaparken tartışmaya başlama şeklinin önemli olduğu vurgusunda bulunuyor. Öyle ki tartışma nasıl başlarsa öyle bitiyor. Taraflara yumuşak başlanması hatırlatmasında bulunan uzmanlar bunun için de 7 öneride bulunuyor.

SAĞLIKLI İLETİŞİM KURMANIN YOLARI

Çiftler günümüzde en çok eşleriyle konuşamamaktan, ilk cümlelerinin ardından tartışmanın anında kavgaya dönüşmesinden yakınıyor. Yapılan araştırmalar ise tartışmanın başlangıcının yumuşatılmasının çatışma çözümünde önemli olduğunu gösteriyor. Bulgular tartışmaların her zaman başladıkları havada sona erdiğini ortaya koyuyor. Eğer bir tartışmaya sert başladıysanız, eşinize sözlü saldırıda bulunduysanız maalesef tartışma da başlangıçtaki gerginlik düzeyiyle bitiyor. Ancak tartışma yumuşak bir başlangıçla başlamış, eleştiriye ve saldırıya geçmek yerine yakınmalarla tartışma daha da verimli hale getirilebilir. Üsküdar Üniversitesi Etiler Polikliniği’nden  eşler arasındaki tartışmaların eğer çoğu yumuşak başlıyorsa, mutlu ve dengeli bir evlilik söz konusu olabiliyor.

SERT TARTIŞMALARIN SORUMLUSU KADINLAR

Tartışmaya sert başlamanın sorumlusunun eşlerden iki tarafında olabileceğine dikkat çeken Uzm. Psk. Aykol, araştırmaların hatanın daha çok kadınlarda olduğunu gösterdiğini söyledi. Çünkü kadınların zor meseleleri gündeme getirip çözülmeleri için ısrarcı olma olasılıkları erkeklere oranla daha fazla. Fizyolojik olarak erkekler daha kolay taşıyor ve bedenleri duygusal gerilime daha çabuk tepki veriyor. Üsküdar Üniversitesi Etiler Polikliniği Uzman Psikoloğu Orçun Aykol tartışmaya yumuşak başlangıç için 7 öneride bulunuyor. Aykol önerileri şu şekilde sıralıyor: 1) Yakının ama suçlamayın: Ortada bir sorun varsa bu sorun hakkında konuşun; ancak bu konuşmayı eşinizi suçlamak için yapmayın. Eşinizin karakteri ya da kişiliği ile ilgili değil durumla ilgili yakınmalarınızı paylaşın. 2) "sen" yerine "ben" ifadesini kullanın: Aradaki farka dikkat edin. Beni dinlemiyorsun. (sen)/ Beni dinlemeni isterdim. (ben) Benimle hiç ilgilenmiyorsun. (sen)/ İhmal edildiğimi hissediyorum. (ben) "ben" ifadelerinin "sen" ifadelerine göre daha yumuşak olduğu açık. Burada önemli olan konuşmaya laf ebeliği yaparak başlamamaktır. Kullandığınız sözcükler eşinizi suçlamak yerine kendi hislerinize odaklanırsa, tartışmanız daha başarılı olacaktır. 3) Olanları anlatın, değerlendirme ya da yargılama yapmayın: Suçlamak ya da sorumlu tutmak yerine, sadece gördüklerinizi anlatın. Bu, eşinizin amacınızı göz önünde bulundurmak yerine, saldırıya uğradığını hissedip savunmaya geçmesini engelleyecektir. 4) Açık Olun: Eşinizin zihninizi okumasını beklemeyin. "banyoyu temizlemeden bırakmışsın" yerine, "banyoda işin bittiyse banyoyu temizlersen sevinirim." deyin. 5) Nazik olun: "Lütfen" ve "rica ederim." gibi tümceler kullanın. 6) Takdir edin: Eşinizin durumu biraz daha iyi idare ettiği zamanlar olduysa, isteğinizi onun geçmişte doğru yaptığı şeyi takdir ederek ve bunu ne kadar özlediğinizi belirterek dile getirin. 7) Meseleleri biriktirmeyin: Şikayet ederek patlamaya hazır olunduğunda nazik davranmak zordur. Bu nedenle bir meseleyi açmak için çok fazla beklemeyin; aksi halde onu zihninizde büyütürsünüz.

İŞTE SİZE ÇOK TANIDIK GELECEK BİR KAÇ ÖRNEK:

Sert Başlangıç: Beni hep ihmal ediyorsun. Yumuşak Başlangıç: Son zamanlarda seni çok özledim ve kendimi biraz yalnız hissediyorum. Sert Başlangıç: Beni hiç dışarı götürmüyorsun. Yemeği hep kendim pişirmekten bıktım artık. Yumuşak Başlangıç: Yemek pişirmekten yoruldum. Beni dışarı çıkarırsan çok hoşuma gider. Sert Başlangıç: En son bana nezaman bir hediye aldın farkında mısın? Yumuşak Başlangıç: Son zamanlarda çok bunaldım. Bir gün birbirimize pahalı hediyeler alıp sürpriz yapsak mı, ne dersin? Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Temmuz 2013Yayınlanma Tarihi:30 Temmuz 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.