Şempanze ve Bonobo maymunlarda adalet anlayışı yok

İnsanlar genelde haksızlığa göz yummaz ve diğer insanları da düşünürler. İnsanın en yakın akrabaları olarak bilinen şempanze ve Bonobo maymunlarında ise bu anlayış bulunmuyor.

İnsanlar genelde haksızlığa göz yummaz ve diğer insanları da düşünürler. İnsanın en yakın akrabaları olarak bilinen şempanze ve Bonobo maymunlarında ise bu anlayış bulunmuyor.

Mesela bir maymun bir porsiyondan daha fazla üzümü garanti altına aldığında diğer maymun bunu sorun etmiyor bile, geriye kalan üzümlerden alabilmesi yeterli onun için. Bu açıdan bakıldığında bu iki maymun türü, başkalarını düşünerek davranan insandan ayrılıyorlar. Adalet anlayışı toplumsallığın önemli bir parçasıdır Leipzig Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nde Keith Jensen ve ekibi (Biology Letters) bu anlayışın evrim sürecinde ne şekilde geliştiğini öğrenmek istedi ve daha önceleri insanlarla gerçekleştirilen deneyleri şempanze ve Bonobo maymunlarıyla tekrarladı. İki kişinin katıldığı deneylerde, katılımcılardan birine on parça yiyecekten yarısından az miktarda verildiğinde, bunu haksız bularak kabul etmemiş. Oysa maymunlarda durum farklı. Maymunlar arasında eşit paylaşım yapılmadığında az miktarda yiyecek alan bunu sorun etmiyor. Yani sonuçta maymunlar az da olsa yiyecek aldıklarında diğer maymunların daha fazla yemesine itiraz etmiyorlar. Bilimciler bu yüzden maymunların adalet duygusuna sahip olmadıklarını düşünüyorlar. Bu durum, maymunlarda sahip olma duygusunun da bulunmayışıyla ilgili olabilir. Haksız paylaşımdan nasibini alan maymun şikâyet etmeden verileni kabul ediyor. Ancak en gelişkin primatların çoğu yani insanların büyük bir kısmı sağgörülü davranarak, davranışıyla haksızlık edip etmediğini düşünür ki bu da adalet duygusunun sadece insana ait bir özellik olduğunu açıklamakta. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Eylül 2012Yayınlanma Tarihi:10 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.