Şeftali-kavun-karpuz sıcaktan korkmuyoruz

Sıcaklardan korunmak için sadece havuz-denize girmek, soğuk duş almak yetmiyor. Uzmanlar doğru besinlerle vücut direncinin artırılması gerektiğini söylüyor.

Mevsimlerde görülen sıra dışı değişim sağlığı olumsuz etkiliyor. Bu haftanın aşırı sıcak geçeceğini söyleyen uzmanlar, önemli uyarılarda bulunuyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Gizem Köse, çöl sıcaklarında su tüketiminin artırılması gerektiğine dikkat çekerek şöyle devam ediyor:

MADEN SUYU İÇİN

"Su tüketiminiz 30ml/kg'ye ulaşıyorsa (örneğin 70 kilo iseniz 2 litre su) geriye kalan sıvı ihtiyacınızı maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, soğuk çorbalardan da karşılayabilirsiniz." Dr. Gizem Köse, kavurucu sıcaklarda hastalanmak istemeyenlere şu önerilerde bulunuyor...

KİLO BAŞINA 30 ML SU TÜKETİN

Sıvı ihtiyacımızın arttığı bu dönemde terlemeseniz de hatta hiç fark etmeseniz de deriden buhar yoluyla sıvı atılıyor. Bu yüzden kilo başına 30 ml kadar su tüketmeniz bu aylarda çok daha önem arz ediyor. Günde en az 2 litre su içmeye çalışın. Ayrıca su oranı yüksek olan şeftali, kavun ve karpuzdan da birer porsiyon tüketerek hem bol sıvı hem de C vitamini almış olursunuz.

MEYVE SUYU İÇMEYİN

BOL sıvı tüketimi önemli ama meyve suyu ya da soğuk kahveler tüketirken miktarına dikkat edilmeli. Meyve suyu her ne kadar masum görünse de, 1 bardak meyve suyu neredeyse 150 kalori yani 2 orta boy taze meyve kadar enerji içeriyor. Soğuk kahvelerde ise içerisine eklenen şuruplar ve krema ile kalori değeri yükseliyor.

ÖDEM ATMAYA ÇALIŞMAYIN

Özellikle bu sıcaklarda ödem atmak için çaba sarf etmeyin. yok. Zaten vücudun sıvı ihtiyacı maksimum düzeye çıkıyor. İlla ki 'ödemi atmak istiyorum' diyorsanız da suyun içerisine ekleyeceğiniz yeşilliklerle destek olabilirsiniz. Bir noktaya dikkat: Ödem attırıcı ilaçlar ya da çaylar çok tehlikeli olabilir! Vücuttaki sodyum oranını düşürerek kalbinize zarar verebilirsiniz.

MEYVE YEMEYİ UNUTMAYIN

Evde serin dışarıda sıcak hava derken ısı değişimine bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflıyor. Bunu önlemek için ilk yapacağınız şey günde 3 porsiyon meyve tüketmek olmalı.

TAKVİM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Ağustos 2017Yayınlanma Tarihi:31 Temmuz 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.