Satranç özgüveni geliştiriyor

Satranç, çocukların özgüveninin gelişmesine katkı sağlıyor.

Satranç, çocukların özgüveninin gelişmesine katkı sağlıyor. satrancTürkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tülay, satrancın çocukların kendilerine olan güveninin gelişmesine önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Tülay, Türkiye Satranç Federasyonu'nun  sporcu sayısı açısından, futbol dışında tüm spor federasyonları arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, 81 ilde örgütlü bir federasyon olduklarını belirtti. Satrancın, 2005 yılından bu yana okullarda seçmeli ders olarak da okutulmaya başlandığını ifade ederek, satrancın çocuklar üzerindeki katkıları hakkında şu bilgileri verdi: "Satrançta hamlenizi seçerken, karşıdakinin hangi hamleyi yapacağını düşünerek seçiyorsunuz. Bu, daha küçük yaştaki çocuklara çok güzel yerleşiyor ve çocuk attığı her adımı düşünerek atıyor, konuştuğu her sözü, düşünerek konuşuyor. Ayrıca satranç, çocukların konsantrasyon özelliğini de geliştiriyor, sosyal ve akademik yaşamda büyük başarılar elde etmesine yardım ediyor. Satrancın, belki en önemli etkilerinden birisi de zaman yönetimi. Çağımızda özellikle zaman çok önemli ve satrançla ilgilenen çocuklar bir süre sonra satranç saatiyle oynamaya başlıyorlar. Buradaki amaç, verilen süreyi en efektif şekilde kullanmak. Çocuklar zaman yönetimini çok küçük yaşta öğreniyorlar ki belki biz yetişkinlerin bile ihtiyacı olan bir konu."

"MATEMATİK VE FEN BİLGİSİNDE BAŞARILILAR" Satrancın milli eğitimin temel özelliklerini çocuklara kazandırmak açısından, eğitime büyük bir destek noktası olduğunu kaydeden Tülay, satranç eğitimi alan çocuklar üzerinde yapılan akademik araştırmalarda bu çocukların özellikle matematik ve fen bilgisi derslerinde çok başarılı olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Tülay, "Satrancın tüm yararları arasında belki de en önemlisi, çocukların kendilerine olan güvenin gelişmesi" ifadesini kullandı. Türkiye Satranç Federasyonu'nun son yıllarda uluslararası anlamda da ciddi başarılar elde ettiğini vurgulayan Tülay, katıldıkları yarışmaların bir çoğundan "eli boş dönmediklerini" söyledi. Tülay, federasyon olarak yurt dışı programlarına önümüzdeki dönemde ağırlık vereceklerini dile getirerek, "Başlangıç noktası olarak da Balkan ülkelerini tercih ediyoruz. Balkan ülkelerinde satrancın ne kadar yaygın olduğunu, burada yaptığımız sohbetlerde gördük. Öncelikle buralarda ikili iş birlikleriyle başlayacağız. Federasyonlarla olan görüşmelerimiz var, onlarla yapacağımız ikili iş birliği neticesinde karşılıklı dostluk maçları, antrenörlük ve hakemlik seminerleri ve turnuvalar yapmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Eylül 2014Yayınlanma Tarihi:17 Eylül 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.