Sanal kimliğiniz siz öldükten sonra nasıl yaşayacak?

Ölüm ve cenaze endüstrisi önümüzdeki yıllarda büyük bir değişim yaşayacağa benzer. Giderek artan sayıda internet girişimcisi bu görüşte...

Öldükten sonra dijital ortamda "var olmaya devam etmek" bir korku filmi senaryosunu hatırlatıyor olabilir ama çok sayıda girişimci böyle bir geleceğe bugünden yatırım yapıyor.

Etermine isimli firma, sosyal medyada paylaşımlarınızdan, akıllı telefonlarınızdaki verilere ve daha pek çok "dijital ayak izinizi" bir araya getirerek "dijital bir siz" oluşturma fikrinden yola çıktı.

Dahası yapay zeka ile oluşturulacak bu sanal kimlik, siz artık hayatta değilken sevdiklerinizle etkileşime geçecek.

Eternime'in kurucusu Marius Ursache, "Bu sanal kimlik, soranlara hayat hikayesini anlatabileceği gibi karşılıklı iletişim kuran bir arkadaş da olabilecek" diyerek projesinin sınırları hakkında bilgi veriyor.

Gelecek yıl lansmanı yapılacak olan Eternime'in açıkladığı verilere göre, şimdiden 37 bin kişi bu hizmeti alabilmek için kayıt oldu.

SANAL ORTAMDA HAZIRLANAN CENAZELER

Eğer sanal kimlik oluşturma fikri size biraz aşırı geliyorsa daha az ürpertici alternatifler de söz konusu. Ölümden sonra sosyal medya üzerinden zamanı belirlenmiş mesajlar paylaşmaya olanak sağlayan DeadSocial.org böyle bir girişim.

Tabi bu mesajların "sürpriz olmaması" için sevdiklerinize ve ailenize böyle bir planın varlığından haberdar etmek akıllıca olabilir.

İnsanlar teknolojiyi cenazelerini önceden organize etmek için de kullanılıyorlar. Los Angeles'ta yaşayan 28 yaşındaki Rebekah Doran, Cake isimli bir uygulama aracılığı ile şimdiden cenazesini planladı.

"O gün" geldiğinde, Doran'ın yakınları, ailesi ve arkadaşları, Fransız şarabı içerek, tavuk yiyecek ve tatlı olarak da waffle servis edilecek. Tüm bu ortama ise Amerikan klasik folk müziği eşlik edecek.

Doran, neden bu organizasyonu şimdiden yaptığını, "Gençler için ölüm sonrasını planlamak çok daha önemli çünkü fikre uzak olmaları nedeniyle ölümü en az düşünen grup gençler" diye anlatıyor.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Eylül 2017Yayınlanma Tarihi:08 Eylül 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.