Salatayı çok sevenler sosların da önemi var!

Spor veya diyet yaparken salataya hangi sosları kullanmalı hangisini kullanmamalı?

Oysa başarının sırrı basit sorularda gizli. İşin uzmanı olmayanlardan edinilen kulaktan dolma bilgiler sizi yanlış yönlendiriyor. Mesela bilinenin aksine diyet yaparken salataya yağ koymazsanız kilo veremiyorsunuz. Aslında üzerlerinde derin araştırmalar yapılan bu 5 soruyu kaynakları ile birlikte Sports International eğitmeni Oktay Sağnak açıkladı;

ORTA YAŞLIYIM NASIL VE NE KADAR SPOR YAPMALIYIM

Kuvvetli egzersizleri haftada 200 dakikadan daha fazla gerçekleştirmek özellikle orta yaşlılarda, arter korunmasına yardımcı olacaktır. Arteriyel sertleşme, yaşlanmada ortak bir ızdırap. Hindistan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, aktif olmayan insanlarda daha sık görülür ve bu bilhassa kadınlar için kötüdür. Spor salonunda bir çentik yukarı tekme atabilirseniz bile kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilirsiniz.

SALATANANIN SOSU NEDEN ÖNEMLİDİR

Yeşillik tüketmek önemlidir, salata sosu ise daha zevkle ve daha iyi çiğneyerek salatayı yemenize olanak tanır. Purdue Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre, yağ içeriği lutein, likopen, beta-karoten ve zeaksantin gibi yağda çözünen karotenoid emilimi için gereklidir. Eğer meyve ve sebzelerden daha fazla yararlanmak istiyorsanız, yağ bazlı soslar ile salatayı düzgün eşleştirmek zorundasınız. Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, tokluk için en önemlisi beyin fonksiyonlarını sağlayan maddelerin, besin emilimi için gereklidir.

BEL ÖLÇÜSÜ NEDEN ÖNEMLİDİR

Eğer bir kadınsanız belinizin çevresi vücudunuzun özellikle diyabet geliştirme riskini ölçmek için önem arz eder. Vücut kitle indeksi (VKİ) ya da vücut ağırlığı bu riski belirlemek için koz olabilir. PLoS Medicine tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre, geniş bel yüksek risk altındadır. Normal bir fizikteki erkekler için 100 cm, kadınlar için 90 cm üzerindeki bel çevresine dikkat edilmesi gerekir. Bel çevrenizi mezura ile ölçün sonra kendinizi spor salonuna götürün.

EGZRESİZ YOĞUNLUĞU NEDEN ÖNEMLİDİR

Egzersizin başarısı yakılan kalori olabilir, ama şiddeti ve süresi başarısız sayılmasına yol açabilir. Epidemiyoloji Uluslararası Dergisi'nin bir çalışmasında haftalık 75 dakika kuvvetli egzersiz yapanlara gore haftalık 150 dakika ılımlı egzersiz yapanların metabolik sendrom riskini % 66 daha fazla azalttığı ortaya çıktı (Baz alınan yakılan kalori miktarı idi.) Hatırlatalım metabolik sendrom; diyabet, hipertansiyon, obezite, felç ve kalp hastalığı riskini artıran kötü bir durumdur. Egzersizin yoğunluk düzeyi kalp hızı, yaş vb. faktörler gözönüne alınarak bireysel olarak hazırlanmalıdır. HÜRRİYET AİLE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Nisan 2013Yayınlanma Tarihi:28 Nisan 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.