Sağlık beslenme okul başarısını artırıyor

Çocukların yedikleri faydalı besinler hafızalarını güçlendiriyor.

Çocukların yedikleri faydalı besinler hafızalarını güçlendiriyor.

Yapılan araştırmalar doğru beslenmenin okul başarısı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle okul çağındaki çocukların yediği yiyecekler oldukça önem taşıyor. Çocuklara okul döneminde beslenmeyi sevdirmek ise bazı yöntemlerle oldukça kolay hale geliyor. sagliklikahvaltiÇocukların okulda başarılı olması annelerinin en büyük dileği ve bunun için derslere odaklanmadan önce beslenmeye odaklanmak çok önemli.

ÖĞRENME KAPASİTELERİ BESLENMELERİYLE İLİŞKİLİ

Beslenmenin çocukların fiziksel ve zihinsel performansı üzerindeki etkisini araştıran pek çok çalışma var. Bu çalışmaların genel bir sonucu olarak vitamin ve mineral alımı yeterli olan çocuklarda öğrenme kapasitesinin ve hafızanın iyi beslenemeyen çocuklara göre çok daha iyi olduğunu görüyoruz. Tabii ki bu noktada “Kahvaltıda, öğle yemeğinde, akşam ya da ara öğünlerde çocuğuma ne yedirmeliyim?” sorularını soruyoruz kendimize.

BAŞARILI BİR ÇOCUĞUNUZ OLABİLİR

SAĞLIKLI BESİNLERİ DENEMEKTEN YORULMAYIN

Beslenmede onun yerine seçimler yapmak değil, doğru seçimler yapmaları için onları teşvik etmek gerekiyor. Çocukların damak tadı sürekli bir değişim ve gelişim içerisinde, bu nedenle çocuğunuzun reddettiği bir besini bir süre sonra tekrar denediğinizde nasıl iştahla yediğini görüp şaşırabilirsiniz. Pek çok çeşit sağlıklı besini sürekli denemekten yorulmayın. Bazen 15-16 denemenin sonunda çocuğunuzun kereviz yediğine şahit olabilirsiniz.

ÇOCUĞUNUZUN KİMDEN ÇOK ETKİLENDİĞİNİ BULUN

Bazen çocuklar o kadar seçici oluyor ki, aileler bu durumla baş etmekte çok zorlanıyor. Böyle durumlarla baş etmek için çocuğumuzun kimden çok etkilendiğini bulup, kendisini onun yerine koyarak seçim yapmasını isteyebiliriz. Örneğin; bir grup çocuğa, “Astronotlardan mı, sporculardan mı yoksa süper kahramanlardan mı daha çok etkilenirsiniz?” diye sormuşlar. Çocuklar kendi seçtikleri süper kahramanlardan etkilendiklerini söylemişler. “Superman olsan ne yerdin?” diye sorulduğunda ise çok daha sağlıklı seçimler yapmışlar.

OBEZİTEYE DİKKAT!

Ülkemizde bir de hızla artan bir çocukluk çağı obezitesi sorunu var. Çocuğunuz normal kilosunun üzerindeyse, “Nasıl olsa boya gider” ya da “Tombik tombik, çok tatlı” diyerek bu durumu göz ardı etmeyin. Çocukların doğum ağırlığı bile ileride fazla kilolu ya da obez olma riski üzerinde etkili. Vücudumuzdaki yağ hücrelerinin sayısı bebeklik ve erken çocukluk döneminde belirleniyor ve bunun geri dönüşü yok. İleriki yaşlarda beslenme şeklimize göre bu yağ hücreleri büyüyor ya da küçülüyor ama sayısı değişmiyor. Tabi ki ne kadar fazla yağ hücresi varsa kilo almak da o kadar kolaylaşıyor. Çocukların sağlıklı kilosunu korumak için bu 3 temel maddeye dikkat edin: 1. Her gün mutlaka öğünlerde sebze ve meyve olması 2.Sadece şeker içeren içecekler yerine su ya da süt tercih edilmesi 3. Günde en az 1 saat fiziksel aktivite yapılması Aslında çocukların ve gençlerin büyüme hızları hep yüksek ama ilkbahar-yaz aylarında, sonbahar-kış aylarına göre daha hızlı olduğu araştırmalarca da gösterilmiş. Bir de hareketli olmaları için fırsat yaratılırsa çok daha hızlı büyüyecekleri kesin.

YEMEK SIRASINDA TELEVİZYONU KAPATIN

Okula gitmek için evden aceleyle çıkan çocuğunuzun kahvaltı yaptığından emin olun çünkü kahvaltı sağlıklı bir vücut ağırlığına yardımcı oluyor, derslere odaklanmayı kolaylaştırıyor. Yemek sırasında televizyonunuzu kapatmak, hem ne yediğinizin farkında olmak hem de ailenin bir araya gelmişken sohbet etmesi için önemli. Hatta gün içerisinde de TV’nin açık olduğu saatleri kontrol altında tutarsanız çocuğunuzun çok daha hareketli olmasına da yardımcı olursunuz.

YEMEKLERİ HAZIRLARKEN ÇOCUKLARINIZDAN YARDIM ALIN

Sofrayı kursunlar, salata malzemelerini doğramaya ya da elleriyle koparmaya yardımcı olsunlar, yemeklere koyduğunuz suyu ya da sosları onlar ölçsünler. Böylece beraber hazırladığınız yemekleri çok daha büyük bir iştahla yediklerini görebilirsiniz. Yapılan bir araştırmaya göre 5 yaşından itibaren çocuklar da yetişkinler gibi tabağa fazla besin konduğunda fazla yeme eğiliminde oluyormuş. Bu nedenle, onlara ufak porsiyonlar sunmak ve isterlerse ikinci bir tabak vermek daha doğru olacaktır.

TABAKLARINDA GÖKKUŞAĞI YARATARAK BESLENMEYİ SEVDİRİN

4-5 yaşlarından itibaren çocuklar “tabaklarında gökkuşağı yaratma” fikrini anlayabilir. Bunu bir oyuna çevirerek her gün farklı renklerde sebze ve meyveleri yemeleri için onları heveslendirebilirsiniz. Aralarda atıştırmak istediklerinde çocuklara özel, ufak porsiyonlu çikolatalar onlara ihtiyaçları olan enerjiyi sağlamak için yardımcı olacaktır. Üstelik ufak paketler kontrolünüz dışında atıştırmaların da önüne geçer. HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Kasım 2014Yayınlanma Tarihi:30 Kasım 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.