Ruh sağlığınız için gülümseyin!

Ruh sağlığınız için “M” vitaminini ihmal etmeyin!

Gülmeyi başaran stresten uzaklaşmayı da başarıyor. Gülmeyi başaran kişi stresini kontrol altına almayı ba­şarmada bir adım önde demek. Öyle ki mizah duygusu yerinde ve zamanında kullanıldığında üzüntüler, belalar küçülüyor, şekil değiştiriyor. Yani M vitamini olarak da isimlendirilen mizah psikolojiyi besliyor… 

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan, M vitamini olarak isimlendirdiği “Mizah” ı, doğru yer ve zamanda kullanmayı başaran kişilerin stresini kontrol altında tutmayı da başarabileceğini vurguluyor. En zor ve sıkıntılı anlarda mizahla korkuyu yenmenin ve olayın yönünü değiştirmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yaşanılan üzüntüler ve korkuların sorunların değil de bakış açımızın birer sonucu olduğuna vurgu yapıyor. Bizi üzen şeylerin olaylardan çok o olaylara verdiğimiz anlamdır diyen Tarhan, mizah duygusunun yerinde kullanılması halinde üzüntülerin, belâların küçültüleceği, şekil değiştireceğini kaydediyor. Tarhan mizah duygusu veya M vitamininin psikolojimizi besleyen özel­likleri olduğunu belirtiyor.

M VİTAMİNİN FAYDALARI:

-  Mizah olaylara bakış açımızı değiştirir,
- Olaylara verdiğimiz anlamı sorgulamamızı sağlar,
- Mizah zaafları, kırgınlıkları kabul edip fark ettiğimizi gösterir.
-  Mizah özgür olduğumuzu gösterir.
- Özgüvenimizin olduğuna işarettir.
- Mizah   duygusu olan insan, empatik iletişimde başarılı­dır. Başka insanın acısını, kederlerini, mutsuzluğunu anladığını göstermiş olur.
-  Üzüntülü durumda gülünecek bir şey bulmak zekice davranıştır.
- Korkular, takıntılar, üzüntüler ''içerisindeki insan kendi­siyle dalga geçmeyi başarırsa kendini aşmış demektir. -  Karşı tarafı küçümsemeyen bir mizah, dostluk bağlarını güçlendirir.
-  Güler yüz, nükteli sözler, sevdiklerinize verilen çok de­ğerli hediyelerdir,
- Ölçülü  şaka uzaklıkları yakınlaştırır.
- Sevgi dolu bakış, bedensel mesaj, her şeyin içini dışına çıkarır. Rektör Tarhan gülmeyi başaran insanın, stresini kontrol altına almayı da ba­şaracağını ifade ediyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Şubat 2014Yayınlanma Tarihi:10 Şubat 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.