Robot resimler ne kadar benziyor?

Robot resimler gerçekte aranan kişilere ne kadar benziyor?

Polis, zanlıları yakalarken genelde olay anı tanıklarının tariflerinden yola çıkarak bir robot resim oluşturur.

Fakat bu çizimler, gerçekte aranan kişilerle ne kadar uyuşuyor? Bir suçlunun tanımlanmasında büyük yardımı olan ilk robot resim, ilk kez 1959 yılı Şubat ayında, Los Angeles Emniyet Müdürlüğü’nden Şerif Peter Pitchess tarafından kullanıldı.

İçki satan bir dükkânda silahlı bir soygun yapılmıştı ve dükkân sahibi, hırsızın fiziksel görünümünü mükemmel bir biçimde tarif edebiliyordu. Bunun üzerine polis yetkilileri, bu tarife uyarak temsili bir resim çizdirdiler ve çevrede dağıttılar.

Çok geçmeden hırsız yakalandı ve suçunu itiraf etti. Robot resimlerin fikir babası ise İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra, bu konuda çalışmalarına başlayan Los Angeles Emniyet Müdürlüğü dedektiflerinden Hugh C. McDonald’dır. McDonald’ın yönetiminde bir ekip, 50 bin fotoğrafı teker teker inceleyerek, 37 burun, 52 çene, 102 çift göz, 40 dudak, 130 saç biçimi ve çok sayıda kaş, sakal, bıyık ve gözlük saptayarak bunları özel biçimde arşivledi.

ROBOT RESİM NEDİR

Adli olaylarda tanığın tarifiyle şüphelinin görünümünü yansıtan çizimlere robot resim denir.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Ekim 2015Yayınlanma Tarihi:22 Ekim 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.