Ramazan'da sağlıklı uyuyun!

Ramazan ayında uyku zamanının 1,5-2 saat öne alınması, iftar ve sahurda hafif yiyecekler yenilmesi sağlıklı uyku sağlayabilir. İşte Ramazan'da sağlıklı uyku için öneriler.

Uzmanlar, Ramazan ayında uyku zamanının 1,5-2 saat öne alınmasının, iftar ve sahurda hafif yiyecekler yenilmesinin sağlıklı uyku sağlayacağını bildirdi. Ramazan'da sahura kalkılmasının ve yeme alışkanlıklarının değişmesinin uyku düzenini değiştirdiğini söyledi. Ramazan’da uyuma süresinin kısalabildiğini belirten uzmanlar, “Ramazan ayı süresince uyku zamanının 1,5-2 saat öne alınması faydalıdır. Genelde de uykusuzluk şikayeti varsa yatak odasında televizyon bulundurulmaması, sıcak olmayan ve karanlık ortam yaratılması uykuya geçiş süresini makul sınırlara  indirmeye yardımcı olacaktır” dedi.

Yemek düzeninin de uykuyu etkilediğine işaret eden uzmanlar, “İftar ve sahurda tıka basa yemek, uyku düzenini ve genel sağlığı olumsuz etkiler. Özellikle iftarda aşırı yemek yenilmesi mide ve bağırsak sisteminin aşırı yüklenmesine, karında basınç artışına, akciğer ve kalpte sıkışmaya neden olabilir. Bu da sağlıklı uykuya engel olur” diye konuştu.

 “YEMEKTEN SONRA HEMEN UYUMAYIN”

Aşırı yemek yedikten sonra hemen yatmanın ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkati çeken uzmanlar, şöyle devam etti:

“Çok yağlı gıdalar tüketilmemelidir. Fazla yemek yenilmemeli, lokmalar iyice çiğnenerek yutulmalıdır. Böylece hazım kolaylaşacak ve şişkinlik ortaya çıkmayacaktır. Bu da uykuya geçişte sorun çıkmasını önleyecektir. Sahurda çok yağlı, tuzlu ve baharatlı besinlerden kaçınılmalı, lifli besinler, mideyi geç  terk eden, susuzluk ve kan şeker düzeyini uzun süre dengede tutabilen protein  içeriği yüksek süt ürünleri tüketilmelidir. Bol su içilmelidir.” İftardan sonra aşırı çay ve kahve içilmesinin uykuyu kaçırabildiğini belirten uzmanlar, iftarda içilen çayın açık, kahvenin kafeinsiz olması  gerektiğini söyledi. 

A.A  


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Ağustos 2012Yayınlanma Tarihi:08 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.