Psikolojik problemlerin nedeni aile mi?

Psikanaliz kuramının kurucusu Sigmund Freud’un meşhur teorisini duymuşsunuzdur. Psikolojik problemlerin nedeni aile mi?

Bu teori, kişisel gelişimimizin çocuklukta yaşadığımız olaylar tarafından belirlendiğini iddia eder. Şimdilerde Freud’un birçok teorisi kabul görmüyorken, bazı modern psikoloji teorileri çocuklukta yaşanılan olayların hayatlarımızı şekillendirdiğini doğruluyor.

Fakat, zorlu çocukluk deneyimlerinin ilerde anksiyete (kaygı bozukluğu) ya da depresyon gibi yaygın görülen psikolojik rahatsızlıklara sebep olduğuna dair kesin bir kanıt var mı? Eğer varsa, bu problemlerimiz için ebeveynlerimizi suçlamak iyileşmemize yardımcı olacak mı?

Şüphesiz; anne-babalar ve ilgili diğer bakıcılar, çocuğun gelişimine etki eden kritik figürlerdir. Çocuklukta aile ile birlikte yaşanılan mutlu anıların, uzun süreli ve derin bir etkisinin olduğu bilinmekteyken; yaşanılan olumsuz hatıraların ise, üzüntüye neden olup çocuğun fiziksel ya da psikolojik gelişimini belirli bir ölçüde zedeleyebileceği düşünülüyor. Özellikle; yoksulluk, kötü muamele, boşanma ya da ölüm gibi deneyimler bu tür sorunların en büyük nedenlerinden.

Buna karşılık, bu olumsuz deneyimler dünyanın her yerinde oldukça yaygın bir şekilde yaşanmakta. Yapılan araştırmalarda, bu problemlerin çeşitli negatif sonuçlarla bağlantılı olduğu ve yetişkinlik dönemine kadar süren etkileri olduğu ortaya çıkarılmıştı. Örneğin, boşanma, ayrılık ya da ölüm gibi üzücü olaylar, kişinin akıl sağlığını tehdit eden problemlerle karşılaşma riskini artıyor.

Journal of Affective Disorders‘da yayımlanan bir meta-analiz araştırmasında; çocuklukta tecrübe edinilen ebeveyn boşanmalarının, ilerde oluşabilecek depresyon riskini arttırdığı sonucuna ulaşıldı. Yürütülen bu çalışma, son 35 yılda yayınlanan ve toplamda 24 binden fazla bireyin katıldığı 18 araştırmanın yeniden incelenmesine dayanıyor. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre ise, çocukluğunda annesi ve babası ayrılan kişinin, yetişkinliğindeki depresyon riski %56 oranında daha fazla.

Çocuklukta yaşanılan üzücü durumlar ise çoğunlukla birbiriyle ilişkilidir. Örneğin, boşanma, birçok aile için sosyoekonomik durumun değişmesine yol açabilir. Üstelik yapılan çalışmalar gösteriyor ki; çocuklukta üst üste gelen ve biriken kötü durumların sonuçları intihara kadar varabilirken, çeşitli akıl hastalıklarına da neden olabilir.

BİLİM FİLİ


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Temmuz 2019Yayınlanma Tarihi:08 Ağustos 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.