Psikofarmakolojik ilaçlara dair her şey bu kitapta

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFUAM) Müdürü Prof. Dr. Tayfun Uzbay, nöropsikofarmakoloji alanının dünyadaki duayen isimlerinden biri olan Prof. Dr. Stephen M. Stahl'ın "Stahl's Essential Psychopharmacology" adlı kitabını Türkçe'ye çevirerek tıp literatürüne önemli bir katkı yaptı.

"Stahl'ın Temel Psikofarmakolojisi Reçete Kılavuzu" adıyla Türkçe'ye çevirilen kitap, klinikte psikotrop ilaçların nasıl kullanılacağıyla ilişkili uygulamaya yönelik pratik bilgiler veriyor.

Psikofarmakolojik ilaçlara dair her şey bu kitaptaCalifornia San Diego Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Üyesi ve Nörobilim Eğitim Enstitüsü Müdürü olan Prof. Stephen M. Stahl; alana sunduğu eserlerle ülkemizde de nörobilim, nöroloji, psikiyatri, farmakoloji ve klinik psikoloji alanında çalışanlar için nöropsikiyatrik hastalıkların farmakoterapisi çerçevesinde çok değerli bilimsel referansları oluşturuyor.


Prof. Dr. Stephen M. Stahl'ın "Stahl's Essential Psychopharmacology" adlı kitabı Türkçeye çevrildi. Çeviri editörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFUAM) Müdürü Prof. Dr. Tayfun Uzbay yaparken bölüm çevirmenleri arasında yine Üsküdar Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, Yrd. Doç. Dr. Pınar Öz ile Ar. Gör. Merve Çebi de bulunuyor.

“Prospektüs yerine buraya bakmak daha sağlıklı olacaktır”

Kitabın çevirisi için, uzun süren bir çalışma yürüten Prof. Dr. Tayfun Uzbay; “Stahl’ın Temel Psikofarmakolojisi - Reçete Yazanların Kılavuzu adıyla yayımlana kitap ilaç etkileşmelerinden, gebelik ve emzirmedeki risk durumuna kadar ilaçların güvenli kullanımına dair kısa, öz ve anlaşılır bilgiler veriyor. Öte yandan kitaptan çocuk, ergen ve yaşlılara yönelik özel bilgiler, dirençli olgular için güçlendirme tedavileri, atılım organları ile sorun olanlarda doz ayarlamaları ve ilaca yanıtsızlık durumlarında başka ilaca geçmenin püf noktaları ile ilişkili çok değerli bilgiler alabilirsiniz. Her bir ilaca ait bilgilerin sonunda yer alan “inciler” bölümü hiçbir yerde bulamayacağınız pratik hap bilgiler içeriyor. Bu özellikleri ile kitap psikiyatri kliniklerinde her zaman el altında bulunması gereken pratik bir başvuru rehberi niteliğini de sahip.

Çevirinin nöropsikofarmakoloji veya nöropsikiyatrik hastalıkların farmakoterapisi ile ilgilenenler için iyi bir kaynak olacağına inanıyoruz. Kitap, ilaçların tüm dünyada geçerli jenerik isimleriyle adına göre sıralanmış bir dizin. Her bir ilaç için ticari isimlerini, etki düzeneğine, etki ediş biçimine göre sınıflandırılmasını, nasıl etki ettiğini, ne kadar sürede etki ettiğini, eğer bir kişide etki görülmezse bunun olası nedenlerini, yan etkilerini, dozlarının nasıl ayarlanacağını, böbrek, karaciğer, kalp, hastaları yaşlılar, çocuk ve ergenler, ve gebelerdeki kullanımı için önemli bilgileri gebelik ve emzirme önemli bilgileri tedavide dikkate değer önemli püf noktalarını ve daha fazla bilgi için kaynakları içeriyor. Prospektüs yerine buraya bakmak daha sağlıklı olacaktır.” dedi.

Akademisyenlerden önemli destek

Uzbay'a bu çeviri çalışması boyunca bazı meslektaşları da destek oldu.
Üsküdar Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü (İngilizce) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, Üsküdar Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü (İngilizce) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Öz, Almanya'dan Psychiatrisches Krankenhaus Rickling, Uzman Psikiyatrist Uzm. Dr. Selda Şahin, Medipol Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü (İngilizce) Araştırma Görevlisi Elçin Tunçkol ve Üsküdar Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji Bölümü (İngilizce) Araştırma Görevlisi Merve Çebi de kitabın çevirisi sürecinde Prof. Dr. Tayfun Uzbay’a yardımcı oldu.

İstanbul Tıp Kitabevleri tarafından yayımlanan Stahl’ın Temel Psikofarmakolojisi - Reçete Yazanların Kılavuzu'na seçkin kitabevlerinden ve internetteki dijital satış portallarından ulaşabilirsiniz.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:07 Haziran 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.