Panik nöbetin başka nedenleri de var
Sadece yaşanan psikolojik durum değil, kalp, şeker gibi hastalıklarda panik nöbeti geçirtebilir. Panik nöbetin başka nedenleri de var...

Tetikleyen nedenler
- Beklenmedik panik nöbet: Bir neden olmaksızın herhangi bir yer ve zamanda ortaya çıkabilir.
- Tetikleyici bir etkene bağlı olan panik nöbet (korku bozukluklarında olduğu gibi).
- Tetikleyici bir etkene bağlı veya bağımsız olan panik nöbet (araba kullanırken hem olabilir hem olmayabilir).
- Sosyal fobi başta olmak üzere, kalp, şeker, tiroid gibi hastalıklar da panik nöbet geçirtebilir. Astım, epilepsi ve bazı uyarıcı ilaç ve uyuşturucular da nöbete neden olur.
Biyolojik (ilaç) tedavisi
Psikoterapi
- Davranışçı psikoterapi
- Solunum egzersizleri
- Gevşeme teknikleri
- Duyarsızlaştırma
- Nörobiyofeedback Bilişsel psikoterapi (yanlış düşüncelerin yerine doğru düşüncelerin geçirilmesi)
Beklenti Kaygısının Sonuçları
- "Kişi diken üstünde sürekli tetiktedir.
- "Fiziksel hastalığım olabilir" endişesi ile hastalık hastası (hipokondriyak) hastalar gibi davranışlar sergileyebilir; sürekli tansiyon ve nabzını kontrol eder, kalbini zorlamamak için spor yapma gibi aktivitelerden kaçınır.
- Hayatının pek çok alanında (sosyal ilişkiler, iş ve evlilik hayatı gibi) işlevselliği azalır.
- Alkol ve sakinleştirici ilaç kullanımı artar, bağımlı hale gelir.
Görülebilen hastalıklar
- Korku bozuklukları (sosyal fobi gibi)
- Kaygı bozuklukları (yaygın kaygı bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, takıntı hastalığı, konversiyon bozukluğu gibi)
- Somatoform bozukluklar (somatizasyon bozukluğu, hipokondriyazis gibi)
- Dissosiyatif bozukluklar
- Akut yas reaksiyonu
- Duygudurum bozuklukları (depresyon, manik-depresif hastalık gibi)
- Psikotik bozukluklar (şizofreni, paranoid bozukluk gibi)
- Uyana ilaçların, uyuşturucu maddelerin (esrar, kokain gibi) veya yoğun kafein kullanımı
- Kalp hastalıkları (mitral kapakçık sarkması, kalp damar hastalıkları gibi)
- Tiroid bezi hastalıkları (hipertiroidi, hipotiroidi gibi)
- Şeker hastalığı
- Astan
- Epilepsi
Selamlar. Ben 21 yaşında bir bayanım. Dizinizi takip ediyorum. Aynı sorun ben-O de de var sanırım. 2 yıl önce doktora gittiğimde depresyon demişlerdi. İlaç kullandım ama yarıda kestim. Belirtileri arttı. Kriz geldiğinde ellerim buz gibi oluyor. Beynimden ateş çıkıyor sanki. Kalp atışlarım hızlanıyor. 1 aydır kesintisiz kendimi dinlemeye başladım. Her an ölecek gibi bekliyorum. Sizce bu panik atak mıdır?
Kişiyi en çok beklenti anksiyetesi yorarDepresyona ait olan, hatta her tür psikiyatrik ilacı yarıda kesmek sağlıklı değildir. İlaçlar doktor kontrolünde ve doktorun ayarlamasıyla kesilmelidir. Eğer erken keserseniz, kısa bir süre sonra yeniden eski halinize hatta daha olumsuz hale dönersiniz. Kendinizi dinlemeye başlamanız, sürekli düşünce üretmenizden muhtemelen ortaya çıkıyor olabilir. İlaç kullanımınız olması gerekliliği ile ilgilidir. Ancak yeniden aynı ilaca başlamamalı ya da kulaktan dolma laflarla bir başkasına iyi gelen ilacı kullanmamalı, yeniden doktora görünüp şu anki halinizi değerlendirmesini istemeli ve tedavinin sonuna kadar doktor ne derse onu yapmalısınız. Eksiğiniz sadece ilaçla devam etmeniz, aynı zamanda bir psikolog ile de görüşmelisiniz. Bedensel tepkilerinizin kontrolünü sağlamaya yönelik egzersizler, çalışmaları psikolog ile birlikte uygulamalısınız. Sizi bu duruma sokan etkenleri de değerlendirmeye almak gerekmektedir. Her an ölecek gibi bekliyorum diyorsunuz ki biz buna" beklenti anksiyetesi" diyoruz. Kişiyi en çok yoran budur. Her an bir şey olacak hissi ile bazen nefes alamayacak hale gelinir, nefesi yetmiyormuş gibi hisseder kişiler ve daha da kötü hissederler. Bu durumun kesin tedavisi var, hepsi kontrol altına alınır.
Uzman Psikolog Yıldız Burkovik