Panik atak ve korkusu için ayrı ayrı tedavi şart

Panik atak hastaları nasıl tedavi edilmeli, panik atak ve korkusu ayrı ayrı mı tedavi edilmeli. İşte Panik atak hakkında merak edilenler.

Panik atak hastaları nasıl tedavi edilmeli, panik atak ve korkusu ayrı ayrı mı tedavi edilmeli. İşte Panik atak hakkında merak edilenler.

Yrd. Doç. Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol katıldığı televizyon programında panik atağa ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Her insanın panik atak yaşayabileceğini vurgulayan Gökmoğol, panik atak bozukluğunu hastalık olarak nitelendirdiklerini söyledi. Gökmoğol panik atağın değil, panik atak korkusunun kendilerini daha çok zorladığını da kaydetti.

PANİK ATAK HAKKINDA HER ŞEYİ ÖĞRENİN

CINE5’te yayınlanan Gülşah Buzlu’nun sunduğu “Farklı Bir Gün” programına katılan Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Etiler Polikliniği uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol, panik atak ve bozukluğuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Panik atak yaşadığının bilincinde olmayan kişilerin daha çok dahiliye ya da acil servisler üzerinden kendilerine geldiğini ifade eden Gökmoğol;

 PANİK ATAK SIKINTI HALİNDE DEĞİL SAKİN ORTAMDA DA GELEBİLİR

“Kişi atak sırasında kendine fiziksel bir şeyler olduğunu sanıyor. Kalp çarpıntısı, soğuk soğuk terleme, kalp krizi geçiriyormuş hissine kapılıyor ve panikliyor. Çoğu zaman kalp krizini taklit eden bir durum panik atak. Nefes alamadığını sanıyor kişi korkuyor. Bazen de bir delirium, aklımı kaçırıyorum, kendimi kontrol edemiyorum hali olarak da görülebiliyor. Tam panik hali anlayacağınız. Kalbim yerinden çıkacak, aklım yerinden gidiyor hali.” Panik atağın sıkıntılı, gergin bir ortamda gelebileceği gibi sakin, uyurken dahi kişide görülebileceğine vurgu yapan Gökmoğol, kişinin atağa maruz kaldığı bölgelere karşı korku yaşadığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol;

PANİK ATAK NEREDE YAŞANMIŞSA KİŞİ O BÖLGEYE GİRMEK İSTEMEZ

“Uykuda yakalandıysa uyumaz, kapalı yerde ise kapalı alanlarda bir daha girmez. Yaşanılan yerlerde tekrar olmak istemez. Ya olursa korkusuyla hiçbir şekilde o bölgelere girmez. Panik atak yine yaşar mıyım korkusu hüküm sürer kişide. Tekrarlarsa, olur mu acaba…vs.

PANİK BOZUKLUK ZAMANLA YALNIZLAŞTIRIYOR

Panik bozukluk yaşayan kişilerin tedavi almadıklarında zamanla iş, arkadaş ve aile yaşamından kopabildiklerini ifade eden Gökmoğol, kişilerin kendi kabuklarına çekildiklerini söyledi. Kişilerin panik atağı yenseler dahi korkusunun kaldığını vurgulayan Gökmoğol, tekrar geçiririm korkusu için de kişiye ayrı tedavi gerektiğini kaydetti. Gökmoğol atak korkusunun panik atak tedavisinden daha zorlayıcı olduğunu da sözlerine ekledi. Psikiyatrik rahatsızlıklar gibi favori görülme yaşının 18/40 arası olduğunu vurgulayan Gökmoğol, panik atağın herkeste görülebileceğini söyledi. Gökmoğol; “Panik atak farklı, panik bozukluk başka bir şey. Panik atak geçirmeye hastalık demiyoruz. Hastalık dediğimiz durum panik atağın kendisi değil panik bozukluktur. Kişi 6 ay içinde 3 kereden fazla geçirirse risk o zaman başlıyor. PROGRAMI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ..

 Şaban Özdemir (NPGRUP)


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Nisan 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.