Panik Atak Belirtileri ve Sebepleri

Panik Atak Belirtileri ve Sebepleri nelerdir? Panik atak belirtileri nasıl anlaşılır? Panik atak, beklenmedik bir anda ortaya çıkan, ani korku nöbetleri olarak bilinen ve aslında kökeni psikolojik olan ciddi bir rahatsızlıktır.

Panik atak hastalığı olan insanların karşılaştıkları olaylar karşısında bir anda ortaya çıkan panik durumunun belli başlı belirtileri vardır. Panik yapan insanın kalbi bir anda şiddetli çarpmaya başlar. Nefes alırken zorlanan ve aniden terleyen bir belirti ortaya çıkar. Bayılma ve bilinç kaybı yaşanması muhtemeldir. Yaşadığı durumdan etkilenerek panik yapanların ilaç kullanmaya başlamaları günlük hayatta onlar için adeta bir kâbusa dönecektir.

Belirtileri sebebi ile başka hastalıklarla karıştırılabilen panik atak rahatsızlığında hastalar kalp krizi geçirdiklerini, astım krizine girdiklerini, çıldırmaya başladıklarını veya ölüyor olduklarını düşünebilmektedirler. Birçok faktör nedeni ile ortaya çıkabilen bu rahatsızlıkta tanının koyulabilmesi ve ona uygun bir yol haritasının izlenmesi oldukça önemlidir.

Peki panik atak belirtileri ve sebepleri nelerdir?

Panik Atak Sebepleri

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte biyolojik, fiziksel veya sosyal birçok sebep ile ortaya çıkabilen panik atak nöbetlerinde hastanın bilinçli olması oldukça önemlidir. Panik atak nöbetlerinde yaşanan her şey aslında hastanın içindedir. Yani dış etkenlerden gelen herhangi bir tehlike durumu söz konusu değildir.

Panik atağın sebeplerine kısaca bakacak olursak, öncelikle yaşanan duygusal zayıflıkların bu durumu tetiklemiş olduğunu söylememiz gerekmektedir. Yani stres, anksiyete, ikili ilişkilere yaşanan olumsuz durumlar, bir yakının kaybı vb. gibi ağır depresif olaylar panik atağı tetiklemektedir. Bunun dışında daha önceden yaşanmış olan bir taciz durumu veya ağır bir travma yani cinsel taciz veya tecavüz, kaza, soygun yaralanma durumları da panik atağı tetikleyen sebeplerdendir. Kişi yaşamış olduğu korkuyu kimseye anlatamaz ve içine atarsa zamanla bu korku büyüyecek ve panik atak nöbetleri ile kendini gösterecektir.

Panik Atak Belirtileri

PANİK ATAĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma,
- Çarpıntı, kalbin kuvvetli  ya da hızlı vurması
- Terleme,
- Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma,
- Soluğun kesilmesi
-  Baş dönmesi, sersemlik,  düşecek ya da        bayılacak gibi olma
- Uyuşma ya da karıncalanma
- Üşüme, ürperme ya da ateş basması ,
- Bulantı ya da karın ağrısı  
- Titreme ya da sarsılma
- Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme
- Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu
- Ölüm korkusu

Yukarıda da dile getirmiş olduğumuz gibi panik atak sırasında hasta ciddi bir sorununun olduğunu düşünmektedir. Kalp krizi, astım nöbeti vb. gibi ciddi bir rahatsızlık geçirdiğini düşünen hastanın bu düşünce ile vücudu uyarılmakta ve adrenalin hormonu salgılanmaya başlamaktadır.

Adrenalin hormonu ile birlikte vücutta kasılmalar yaşanmaya başlayacaktır. Panik atak sırasında hasta öncelikle nefes almada güçlük çekecek, kalp atışları hızlanacak ve göğüs ağrısı hissedecektir. Göğüs ağrısı ile birlikte sıcak basmaları, mide bulantısı gibi belirtilerde yaşayan hasta en sonunda öleceğini veya delireceğini düşünerek hastaneye gitmektedir. Yapılan tetkikler sonucunda hastanın aslında kalp krizi geçirmediği anlaşılabilir. Bu süreçten sonra ise hastaların psikoterapiler alması son derece önemlidir. Psikologlar eşliğinde bu rahatsızlığın dış etkenlerden bağımsız olarak ortaya çıkmış olduğunu anlayan hasta, bu durumla baş edebilmeyi öğrenecek ve zamanla bu rahatsızlığı kontrol altına alabilecektir.

 Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir?

Toplumun en önemli sorunlarından bir olan panik ataklık birçok kişide boy gösteriyor. Peki, panik atak nasıl tedavi edilir?

Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir?

Panik atak insanların hayatlarını bir anda tehlikeye sokabilecek davranışların gelişmesinde büyük rol oynar. Bu durumdan kurtuldum düşüncesi ile hareket eden insanların büyük çoğunluğu yine aynı şekilde ortaya çıkan panik atak korkusu ile birtakım duygular yaşarlar. Panik atak olan kişilerin ömür boyu bu hastalık ile yaşamalarının zor olduğu uzmanlarca değerlendiriliyor. En ufak olay karşısında bile ne yapacağını şaşıran insanların kendilerinde oluşan panik durumunu yenmeleri için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Uzmanların söylediklerine göre panik atak olan kişilerin bunun üstesinden gelmeleri mümkündür.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik Atağın Oluşma Sebepleri

Düzensiz beslenen insanlar da oluşma riski olan panik atak hastalığı yine günlük hayatı stresli geçirme, alkol ve sigara gibi zararlı maddeleri tüketme, çeşitli sakinleştirici ilaçların kullanılması, yetersiz şekilde spor yapmak, sindirim sisteminin yeterince çalışmaması, insanlarda görülen yetersiz görme ve duyma durumunun ortaya çıkması, insandan meydana gelen şiddetli vücut ağrıları ve bronşit, astım gibi insanların günlük hayatlarını zorlaştıran ilaçların kullanımı panik atak riskini fazlasıyla arttıran faktörler arasındadır.

Panik Atak İçin Tedavi Yöntemleri

Bu hastalığa sahip olan kişilerin birtakım tedaviler alması gerekir. Özellikle uzmanların son dönemde yaptığı çalışmalar ile panik korkusunu yenen birçok insan bulunur. Alkol tüketimi yapan insanların bu alışkanlığından vazgeçerek panikten kurtuldukları gözlenir. Psikologlara başvurarak çeşitli tedavi yöntemleri alınabilir. Vücuda çeşitli fiziksel aktiviteler yapılarak panik durumunda ortaya çıkan ani hareketlerden kurtulmak mümkündür. Panik atak hastalığını yenmek için en önce yapılması gereken uzman bir hekim yardımına başvurmaktır.

Panik Atak belirtileri ne kadar sürer?

Panik atak, kalp çarpıntıları, daralmalar, göğüste sıkışma, boğuluyormuş hissine girme gibi ani fiziksel semptomlarla ortaya çıkan korku nöbetleridir. Bu nöbetler on veya yirmi dakika boyunca sürmektedir.

Panik Atak belirtileri ne kadar sürer?

Yüksek bir çarpıntı ile kendini gösteren panik atak daha sonra yavaşlayarak azalmakta ve etkisini yitirmektedir. Panik atak geçiren kişiler o sırada ciddi bir sağlık sorunu yaşadıklarını düşünmektedirler. Bu şikayetle hastanenin asil servisine giden hasta üzerinde incelemeler yapıldıktan sonra aslında ciddi bir sağlık probleminin olmadığı ve panik atak nöbeti geçirdiği anlaşılmaktadır.

Yalnızca psikolojik bir rahatsızlık olan panik atakta kişi bu durumu öyle algılamamakta ve fizyolojik bir sorunu olduğunu düşünmektedir. Ancak panik atak tamamen psikolojik bir rahatsızlıktır. Hastalar panik atak sırasında ölüyor olduklarını düşündükleri için büyük bir korku duymaktadırlar. Peki panik atak belirtileri ne kadar sürer?

PANİK ATAKTA İLAÇ TEDAVİSİ

Panik atağın ortaya çıkardığı sorunlar neler?

Panik bozukluk yaşanınca kişinin sosyal ve akademik işlevselliği düşünce, bu tabloya depresyon ekleniyor. Özellikle hastalık tanınmadığı zaman bu oluyor, tanındıktan sonra ise depresyon gelişmiyor.

İLAÇ TEDAVİSİ:
 
İlaç tedavisinde antidepresan ilaçlar kullanılıyor. Artık ilaçlar çok gelişti. Okuyan, çalışan insanlara yönelik ilaçlar kişiyi uyuşturmuyor, donuklaştırmıyor ve yan etkileri bakımından çok rahat ilaçlar bunlar.

Terapi sürecine dönersek; dinamik ve analitik terapi nedir?

Dinamik yönelimli terapiler biraz farklıdır. Çok düzenli görüşmeler şeklide olmalı ve asla ara vermeden, haftada bir ya da iki kez yapılmalıdır. Dinamik terapi psikanalitik terapi diye adlandırılıyor. Kişinin, kişilik özelliklerini anlamaya yönelik, kendisinden kaynaklanan güçlükler nelerdir, kişilik yapısında olması gereken değişimler ne olmadır? konularına açıklık getiren serbest çağrışımlı bir terapi bu. Terapistin daha uzun süre dinlediği, katılımının az olduğu bir teknik. Burada süre uzun ve en az 1-1.5 yıl gibi sürüyor, hatta 6-7 yılı da  bulabiliyor. Bu terapinin uygulanmasında güçlükler var çünkü terapistin bu konuda özel eğitim almış olması gerekiyor, hasta için de hem vakit, hem maliyet açısından sürdürmek zorlayıcı olabiliyor ama  bazı durumlarda kesinlikle gerekiyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:30 Mayıs 2020Yayınlanma Tarihi:01 Şubat 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.