Palm yağı 80 derecede ısıtılırsa zararlı olmaz

Prof. Dr. Muhsin Konuk: Palm yağı 80 derecede ısıtılırsa zararlı olmaz.

Palm yağı ile ilgili tartışmalar Ferrero Türkiye'nin dün yaptığı açıklamalarla farklı bir boyut kazandı. Ferrero Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu yaptığı açıklamada, Nutella'da kullandıkları palm yağını 200 değil 80 dereceye kadar ısıttıklarını açıkladı ve bunun sağlığa zararlı bir durum ortaya çıkartmadığını belirtti. Gerçekten bu ısı palm yağını zararsız hale getirmiyor mu? İşte uzmanların açıklamaları...

Nutella ile birlikte gündemine oturan palm yağı tartışması farklı boyutlara ulaştı. Avrupa Gıda Standartları Ajansı’nın (EFSA), 200 derecenin üzerinde ısıtılan palm yağının kanserojen madde içerdiğini açıklaması üzerine başlayan bu tartışmalar, gözleri Nutella’ya çevirdi. Nutella’yı üreten Ferrero, palm yağını 200 dereceye kadar ısıtıyor mu, palm yağı sağlığı tehdit ediyor mu, bu yağ hangi ürünlerde kullanılıyor? Bütün bu sorular ışığında tartışmalar büyürken, Sağlık Bakanlığı, ‘palm yağı zararlı mı?’ araştırması başlattı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise, yaygın olarak kullanılan palm yağının hiçbir ülkede yasaklanmadığını, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) palm yağının yasaklanması yönünde bir görüşünün olmadığını belirtti. Bakanlık ayrıca Türkiye’de palm yağı kullanılan ürünler hakkında da bir araştırma yapılacağını duyurdu.

Dün ise Nutella üreticisi olan firma Ferrero’nun Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşoğlu, yaptığı açıklamalarda, haberlere konu olan riskin Palm yağının 200 derecede ısıtılmasından sonra ortaya çıktığını oysa kendilerinin en kaliteli Palm yağını 80 derecede ısıtarak kullandıklarını söyledi. Ayrıca Gümüşlüoğlu, ”Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi(EFSA)'nin raporunda Nutella geçmemektedir. Dünyanın her tarafından Nutella satışları artarak devam etmektedir. Raflardan indiği yalandır” dedi.

NUTELLA TÜRKİYE'DEN 'PALM YAĞI' AÇIKLAMASI

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Moleküler Biyoloji Genetik Bölümü Başkanı Muhsin Konuk, sozcu.com.tr‘ye yaptığı açıklamalarda, 200 derece ve/veya üstündeki değerlere kadar ısıtılan bütün yağların sağlığı tehdit ettiğini belirtti ve şu uyarıları yaptı:

 “Normalde bütün yağlar 200 dereceden fazla ısıtıldığında ve aynı yağ defalarca bu sıcaklıkta kullanıldığında (fast food gıdalar hazırlanırken çok karşılaştığımız bir durum bu) oksidasyon oluşuyor. Daha sonra da trans yağlar dediğimiz yağlar ortaya çıkıyor ve bunların kanserojen etkisi çok fazla. Cis formundaki yağların trans formuna geçmesi sağlık açısından büyük bir sıkıntıdır. Ancak yağlar eğer 200 dereceye kadar ısıtılmazsa, o yağda bir değişim olmayacağından dolayı sağlık açısından zararlı olmayacağını düşünüyorum.

KANSER ÖNLEYİCİ ETKİSİ VAR

Palm yağı diğer bitkisel yağlar gibi sıvı değildir, oda sıcaklığında yarı katı bir haldedir. Bu nedenle de kullanışlı hale gelebilmesi için ısıtılması gerekir. Ancak 80 derecede bir ısıtma sorun yaratmaz. Hatta palm yağı ile ilgili yapılan birkaç çalışmadan haberdarım. Bu yağın genotoksisiteyi önleyici etkilerinin belirlenmesine yönelik çalışma ve bunların pozitif verilerinin olduğunu biliyorum. Bilindiği gibi, Genotoksisite kanser oluşumu ile ilgili ilk basamaklardan biridir.

SÖZCÜ


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Ocak 2017Yayınlanma Tarihi:23 Ocak 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.