Oyunlar geleceğin habercisi

Çocukların bedensel ve ruhsal gelişimde önemli yer tutan oyunlar, geleceğe dair haber vermeleri açısından da çok değerliler.

Çocuğun kendini en yalın ve doğru ifade ettiği zaman diliminin oyun oynadığı süreç olduğunu belirten Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi'nden uzman klinik psikolog Leyla Arslan, oyunun çocuk gelişimindeki yeri ve önemine dikkat çekiyor. Arslan, çocuğun geleceğine dair önemli izler taşıyan oyun zamanları konusunda anne-babaların dikkatli olmasını önerip önemli bilgiler veriyor.

MESLEK HABERCİSİ

Küçükken oynadıkları oyunlar çocukların büyüdüğü zaman seçeceği mesleğin işaretçisi olabilir. Çocuğunuz oyun oynarken onu gözlemleyerek, “Çocuğumuzun ilgisi ne yönde gelişiyor? Genelde yalnız başına mı oyun kuruyor? Oyun içinde işbirliği yapabiliyor mu? Rekabete edebiliyor mu? Oyunun kurallarını öğrenip uyum sağlayabiliyor mu?” gibi soruların yanıtını kolayca bulabilirsiniz.

İLETİŞİME DE DESTEK

Birlikte oyun oynamak, çocuğunuzla doğrudan iletişim kurmamıza yardımcı olur. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken en önemli husus, çocuğun gelişim evrelerini bilip onun seviyesine inebilmek olmalıdır. Çünkü çocuk ancak seviyesine uygun bir oyunda keyif alabilir, eğlendikçe öğrenir, öğrendikçe gelişir ve özgürleşir. Kendine güveni gelir ve sistemli bir şekilde öğrenmeye hazır hale gelir.

ÖNEMLİ BİR EĞİTİM ARACI

Çocuğu eğitme bakımından da oyunun değerli bir araç olabileceğini belirten Leyla Arslan, ebeveynin çocukla güçlü bir ilişki kurması bakımından da oyunların önemine dikkat çekiyor ve ekliyor: “Bir anne gerçekten istediği takdirde, çocuğunun sahip olmasını istediği her türlü alışkanlığı oyundan yardım alarak çocuğuna edindirebilir.”

PÜF NOKTALARINA DİKKAT!

Leyla Arslan, sağlıklı bir anne-çocuk ilişkisi kurmak için oyun oynarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalara da dikkat çekiyor:

– Her gün oyun oynamak için çocuğunuza ve kendinize zaman ayırın.

– Dört yaşından sonra da ve evde arkadaşlarıyla sizin belirlediğiniz kurallara uyarak oynamasını sağlarsanız sosyal becerilerinin artmasını sağlamış olursunuz.

– Doğada gezinti yapmak, merak ettikleri hakkında çocuğunuzu bilgilendirmek onun zeka gelişimlerini destekler ve güvenini yerine getirir.

– Oyun seçiminde fikrini sormak, sabırlı olmak, tekrar yapmaktan sıkılmamak, konuşmak, dinlemek, kutlamak, nazik olmak, güvenmek, iyi ve mutlu bir birey yetiştirmek için oyun oynarken ve tüm hayatında kaçınmamamız gereken sorumluluklarınız arasında yer alır.

NPGRUP


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Aralık 2018Yayınlanma Tarihi:02 Eylül 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.