Deprem Travma Psikolojisi

Otizm Spektrum Bozukluğunda DIR/Floortime Modeli

DIR/Floortime modeli çocukların işlevsel gelişim kapasiteleri, çocuğun biyolojik temelli işlemleme süreci, aile ilişkileri ve etkileşimlerini bir bütün olarak değerlendirir.

Otizm Spektrum Bozukluğunda DIR/Floortime Modeli

Müdahale, ebeveynleri çocukları ile nasıl daha etkili etkileşim kurabilecekleri ve ebeveyn-çocuk etkileşimi boyunca ebeveynlere yardım etmek üzerine yoğunlaşmaktadır.

Floortime çocuk ve birincil bakım veren kişi arasında duygusal etkileşim, çocuğun ilgilerine odaklı ve bireysel farklılıklar üzerine kurulmuş bir oyun temelli müdahale yöntemidir.

DIR Floortime yaklaşımının çocuğun doğal ilgilerini takip etmek ve çocuğa yol göstermek olmak üzere iki temel hedefi bulunmaktadır. Çocuğun ilgisini takip ederek, onun duygusal ve duyusal açıdan inceleyip, ilgilerini ve isteklerini gözlemleyerek neleri eğlenceli bulduğu, çocuğu neyin motive ettiği belirlenmektedir.

Floortime seansları boyunca çocuk diğerleri ile birlikte olmayı, etkinlik başlatmayı, kendi isteklerini karşı tarafa iletmeyi öğrenir ve kendi hareketlerinin karşı tarafta bir tepki oluşturduğunu fark eder. Floortime iletişim döngüsü yaratmak için uygun ortam oluşturarak çocuğa iletişim içine girme şansı verir. Floortime seanslarında çocuğun liderliği takip edildiği için bu etkinlikler çocuk için motive edicidir ve seanslar çocuğun doğal ortamında gerçekleştiği için çocuğun sakin kalmasına yardımcı olur ve konfor düzeyini geliştirir.

Floortime seansları Gözlem, Yaklaşma-İletişim Döngüsü Başlatma, Çocuğun Liderliğini Takip Etme, Oyunu Genişletme, Çocuğun İletişim Döngülerini Kapatması olmak üzere 5 basamaktan oluşmaktadır.

Çocuk terapistle ya da bakımverenle birlikte olmaktan hoşlanmaya başladığında, ilişki kurma, iletişime geçme gibi yetenekleri gelişecektir. Bu nedenle, DIR Floortime yaklaşımının temelinde çocuğun liderliğinde ilerlemek, onu izlemek ve ona ayak uydurmak bulunmaktadır.
Geniş uygulama alanına sahip olan DIR/Floortime yaklaşımı Otizm spektrum bozukluğunda da iletişim kurma, etkinlik başlatma ve sürdürme, oyun alanı genişletme alanlarında oldukça etkili bir yaklaşımdır. Seanslar sırasında çocuğun liderliğinin takip edilmesi çocuğun günlük yaşamına aktif katılmasını sağlayarak otizm spektrum bozukluğuna sahip çocuklarda fonksiyonel duygusal gelişim kapasiteni yapılandırmış olacaktır.

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • İlköğretim Çağındaki Çocuklara Deprem Sonrası Yardım Nasıl Yapılır? Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nden Prof. Dr. Sırrı AKBABA anlatt
  • Psikolojik Travmanın Bellek Üzerine Etkisini Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nden Prof. Dr. Hıdır İlyas Göz anlattı...
  • Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nden Uzm. Kl. Psk. Merve Umay CANDAŞ DEMİR anlattı.
  • Deprem sürecinde etkilenen gruplar arasında özel gereksinimli çocuklarda yer almaktadır. Deprem Bölgesinde ki Özel Gereksinimli Çocuklarda Süreç Yöne
  • Ruh sağlığı sorunları içerisinde en yaygın görülen depresyon, kişinin yaşam kalitesini, ailesi ve çevresiyle olan ilişkilerini de olumsuz yönde etkile
  • Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nden Doç. Dr. Asil ÖZDOĞRU anlattı. Deprem gibi doğal afetler insan hayatında zorlayıcı etkilere sahi
  • Randevu Al