Ölüm haberleri beni çok etkiliyor

Ani ölüm haberleri, kazalar beni çok etkiliyor. Hayattan beklentim kalmıyor bunalıma giriyorum ölüm korkusu yaşıyorum ne yapabilirim?

SORU Ani ölüm haberleri, kazalar beni çok etkiliyor. Hayattan beklentim kalmıyor bunalıma giriyorum ölüm korkusu yaşıyorum ne yapabilirim?

CEVAP Olaylara duyarlı olmak olumlu bir insan özelliğidir, aşırıya kaçınca bir rahatsızlık durumunu alır. Beklenmedik ve ani ölüm haberleri bir anlamda bize ölümü, yaşamın sonsuz olmadığını, kısır çekişmelerin boş olduğunu düşündürür. Bu tür haberler ve kazalar bedenimizde sinir sistemini harekete geçirerek bazı tepkilere neden olur. Bu tepkilere karşı solunum egzersizi yapmak, olumlu düşünme biçimi geliştirmeye çalışmak yararlı olur.

SORU Kardeşimin dikkat dağınıklığı çok var annem birkaç doktora gösterdi fakat bir çare bulamadı. Ne yapmalıyız?

CEVAP Dikkat dağınıklığı birçok psikiyatrik bozuklukta ve bazı bedensel hastalıklarda görülebilir. Dikkat dağınıklığının nedeni belirlenip buna yönelik tedavi uygulanmalıdır. Doğru ve etkili tedavi için doğru tanı ön koşuldur. Dikkat dağınıklığı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna bağlıysa (öykü, muayene, bazı testlerle doğru tanı konur), buna yönelik etkili ilaçlar vardır. İlaçlar uygun dozda kullanıldığında yararı olmaktadır. İlaç tedavisiyle birlikte olarak bireysel ve aile psikoterapisi de uygulandığında daha çok yarar sağlanmaktadır.

SORU 19 yıl İsviçre’de kaldım. 5 yıllık bir birlikteliğim var ama henüz evlenmeyi düşünmüyor karşı taraf. Büyük oğlu beni istemediği için benim ayrı eve çıkmamı istiyor, bana da bu ters geliyor. Ayrıca işyerlerinden ayrıldığım için beni sorunlu insan olarak görüyor, artık kendi ayakların üzerinde durman gerekir diyor. Öz güvenimi nasıl kazanabilirim çünkü evet özgüvenim yok.

CEVAP Bu kadar yıl yurt dışında kalınca, ister istemez insan kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmiş ve başarmış olmalıdır. Birlikte yaşamak giderek yaygınlaşsa da, bizim kültürümüzde bunun resmi olarak evlilikle sürmesi beklenir. Karşı taraf beş yıl birlikte yaşadıktan sonra evlenmeyi düşünmüyorsa, ne istediği ve neyi beklediği konuşulmalıdır. Aile üyelerinin görüşü ve onayı önemli olmakla birlikte, kendi evliliği için kararı kişinin kendisinin vermesi gerekir. Karşı tarafın çocukları reşit olmuşsa, ayrı yaşayabilirler; aksi halde karşı taraf için de bu zor bir karar olur. Özgüven konusu her ne kadar çocukluk yıllarına ve yaşantılarına kadar dayansa da, kişinin olumlu yönlerini görmesi, bunları öne çıkarması; varsa, olumsuz yönlerini olumlu biçime çevirme konusunda çaba göstermesi yararlı olur.

EŞİMLE İKİ YABANCI GİBİYİZ

30 YAŞINDAKİ OĞLUM MADDE BAĞIMLISI

DERS ÇALIŞ DEMEKTEN YORULDUM

GÜNDÜZ YAŞADIKLARIMI GECE RÜYAMDA GÖRÜYORUM

CİNSEL İLİŞKİDEN ZEVK ALAMIYORUM

EŞİM AŞIRI TİTİZ

BAZEN DÜNYAM KARARMIŞ GİBİ OLUYORUM

EŞİM ÇOK SİNİRLİ VE İÇİNE KAPANIK

SÜREKLİ EVHAMLIYIM

KIZIM KENDİNE KENDİNE KONUŞUYOR

EŞİMLE ARAMDA 21 YAŞ VAR

AŞIRI SİNİRLENDİĞİMDE KEKEME OLUYORUM

KARIMA KARŞI HİÇ SEVGİM YOK

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Eylül 2021Yayınlanma Tarihi:09 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.