Ölüm cezası uyuşturucu kaçakçılığına karşı caydırıcı mı?

Dünya Sağlık Örgütü 275 milyon kişinin 2016'da en az bir kere yasadışı uyuşturucu madde kullandığını tahmin ediyor.

Birbirinden binlerce kilometre uzaktaki iki ülke aynı sonuca vardı. Sri Lanka hükümeti, uyuşturucu kaçakçılarına ölüm cezası uygulamasını geri getireceğini açıkladı ve Mısır kabinesi, ölüm cezası verilen suçların kapsamının uyuşturucu suçlarını da kapsayacak şekilde genişletilmesine onay verdi.

Mısır'daki yasa taslağında "uyuşturucu etkisi bulunan veya akla, vücuda ve nörolojik duruma zarar veren sentetik maddeler getiren ya da ihraç eden herkes idamla cezalandırılabilir" deniliyor.

'Tüm dünyaya örnek'

Sri Lanka Cumhurbaşkanı Maithripala Sirisena, geçen ayki Filipinler ziyaretinde ülkenin Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'yi övmüş ve uyuşturucuyla mücadele politikasının "tüm dünyaya örnek olduğunu" söylemişti.

Sri Lanka'da ölüm cezasıyla karşı karşıya olan 1.299 kişi var ve bunların 48'ine ölüm cezası verildi. İdam cezası alan uyuşturucu kaçakçılarının 18'inin cezası kesinleşti ve 30'u temyiz sürecinin bitmesini bekliyor.

Ülkedeki son idam 1976'ta infaz edilmişti. Cumhurbaşkanı, ölüm cezası moratoryumunun ne zaman kaldırılacağını söylemedi. Başkent Colombo'daki insan hakları savunucusu Ruki Fernando, ülkedeki uyuşturucu kullanımının arttığını ve uyuşturucu ticaretini durdurmak için daha çok şey yapılması gerektiğini kabul ediyor.

Fernando "Hükümetin neden böyle bir yola girdiğini anlamak kolay değil. Toplumun bazı kesimleri, ölüm cezasının caydırıcı olacağını düşünüyor. Ancak ölüm cezasını kullanmak yeni sorunlar getirir. Polis uyuşturucu tedarik zincirini yasal çerçevede tespit ve tahrip etmek için iyi eğitilmeli ve donatılmalı." diyor.

Uyuşturucuyla savaş

Filipinler'de ölüm cezası 2006'ta kaldırıldı. Hükümetin ölüm cezasını geri getirme girişimleri şu ana dek başarısız oldu. Ancak polise, uyuşturucu kaçakçılarını öldürme yetkisi verildi. Filipinler lideri Rodrigo Duterte iktidara geldiği 30 Haziran 2016'dan bu yana binlerce kişinin ölümüne yol açan bir "uyuşturucuyla savaş" başlattı.

Ancak İnsan Hakları İzleme örgütüne göre bu sayı 12 bini buluyor. Bütün bunlara karşın Reuters'ın bir haberine bakılırsa, silahlar soruna çare olamadı. En azından, uyuşturucu ekonomisi üzerinde bir etki yaratmadı.

Kaçakçılığının ve ticaretinin çok riskli olmasına karşın, Filipinler'de 'şabu' diye bilinen ve yüksek derecede bağımlılık yapan kristal metamfetaminin başkent Manila'daki fiyatı beklendiği gibi artmadı.

Reuters'ın verilerine göre Temmuz 2016'da şabunun gramı 24 ila 220 dolardı. Bir yıl sonra gram fiyatı 20 ila 300 dolar oldu.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Şubat 2019Yayınlanma Tarihi:08 Şubat 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.