Okul öncesi eğitim oyunla desteklenmeli

Uzmanlar, okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesinin çocuğun gelişimi açısından çok önemli katkıları olacağını belirtti.

Sadece bilgi yüklemesi yapıldığı takdirde çocukta yetersizlik duygusunun gelişeceği uyarısında bulunan uzmanlar, “Bunun sonucunda çocuğun okulla arasına mesafe girer. Çocuk bu dönemde daha çok oyun oynanmalı, eğlence ön planda tutulmalı. Özgür düşünce geliştirilmeli” tavsiyesinde bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı'na (OVP) göre 2019'a kadar ikili öğretime son verilecek ve tekli eğitime geçilecek. Öğrenciler yarım gün yerine tam gün okuyacaklar. Ayrıca öğrencilere 5. yıldan itibaren yabancı dil eğitimi zorunlu olacak. Okul öncesi eğitim de zorunlu hale gelecek.

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Leyla Arslan, Orta Vadeli Programı (OVP) ile gündeme gelen değişiklikleri ve çocuk psikolojisi üzerindeki etkileri değerlendirdi.

Okul öncesi eğitimin mecburi tutulmasının çocuğun sosyalleşmesi ve zihinsel gelişimi açısından çok olumlu olduğunu belirten Leyla Arslan,  yapılan araştırmalar da bu yönde sonuçlar çıktığına dikkat çekti.

Bu süreçte bilgi yüklenmemeli

Okul öncesi eğitim sayesinde kişilik gelişimi için en önemli zamanların boşa geçmeyeceğini belirten Leyla Arslan, ancak bu dönemin iyi planlanması ve değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek şu önerilerde bulundu:
“Hızlı sosyalleşme anlamında da çocuğa kazanım sağlanacak. Ama burada dikkat edilmesi gereken konu, çocuklarda empati duygusunun ve yeteneklerinin geliştirilmesi.

Bu süreçte çocuklara bilgi yüklenmemeli. Problem çözme yetenekleri geliştirilmeli, daha çok oyun oynanmalı, eğlence ön planda tutulmalı. Özgür düşünce geliştirilmeli. Problemlerle baş edebilme, öz bakım, öz yeterlilik geliştirilmeli. Ve hayatla ilgili gerçek kavramlar ile çocuk tanışmalı. Elektrik gibi, doğadaki olaylar gibi. Fiziksel gelişim için de bedensel hareketler yapılmalı. Bu süreç eğitimciler tarafından doğru planlanmalı. Yanlış planlandığı ve bilgi yüklemesi yapıldığı takdirde çocukta yetersizlik duygusu gelişir ve okulla arasına mesafe girer. Gelişim özelliklerine uygun eğitim öneriyoruz.”

Yanlış yöntem çocuğun gelişimini olumsuz etkiliyor

Okul öncesi eğitimde sadece bilgi yüklemesi yapılmasının çocuğun gelişiminde çok önemli sorunlara yol açabileceğini belirten Arslan, “Tam zamanlı eğitimde çocuğun tüm ihtiyaçları okulda karşılanacaksa yani tenefüsler uzun olacaksa, yemek, uyku ve oyun ihtiyaçları karşılanabilecekse sorun olmaz. Çalışma hayatındaki anne ile de bu durum uyumlu olur, annenin aklı çocukta kalmaz. En önemli taraf ise çocukta iç disiplin gelişecek ama eğitimin kalitesi burada çok önemli.

Sosyal aktiviteler olması bu durumda çok önemli. Okulun programı zenginleştirilmeli. Çocuğa sosyal aktivitelerden seçme şansı verilmeli. Bu süreç sadece bilgi yüklemesi olarak değerlendirilirse ve uygulamalar da bu yönde olursa, çocukta kaygı bozuklukları, depresyon ve okul isteksizliği yaratabilir” diye konuştu.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Nisan 2019Yayınlanma Tarihi:11 Ekim 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.