Oğlum sürekli saçımı çekip, bana vuruyor

2 yaşında oğlum var. Çok hiperaktif akşam eve gittiğim zaman beni kucaklıyor. Aradan 10-15 dakika sonra bana vuruyor saçlarımı çekiyor sürekli mücadele ediyor tokatlıyor.

SORU Bende yemek yeme bozukluğu olduğunu düşünüyorum. Yemek yediğim halde kendimi sürekli aç hissediyorum ve kendime engel olamıyorum. Lütfen yapmam gerekeni bana söyleyin.

CEVAP Yeme bozuklukları grubunun genel olarak zayıf görünümün çekiciliğiyle aşırı uğraşa bağlı olduğu kabul edilir. Çeşitli tipleri ve alt tipleri vardır. Burada belirtilen durum daha çok tıkınırcasına yeme bozukluğuna uyar. Bir yeme bozukluğundan söz ederken değerlendirmenin geniş açıdan yapılması ve var olan her belirtinin değerlendirilmesi gerekir. Yemek yendiği halde açlık duygusunun geçmemesi belirtisi için beyinde özellikle yeme (açlık-tokluk) merkezinde bir patoloji olup olmadığının, tiroid işlevlerinin araştırılması uygun olur. Organik bir neden bulunamazsa, yeme bozukluğu açısından daha kesin bir değerlendirme yapılır.

SORU İki yaşında oğlum var. Çok hiperaktif akşam eve gittiğim zaman beni kucaklıyor. Aradan 10-15 dakika sonra bana vuruyor, saçlarımı çekiyor, sürekli mücadele ediyor, tokatlıyor. Her akşam benimle savaş ediyor. Ben çalışıyorum.  Annem bakıyor. Böyle sinirli ve davranış biçiminin bozukluğu neden kaynaklanır?

CEVAP Çocukların hareketli olması (iki yaşında çocuklar hareket etmenin ve özgürlüğün tadını çıkarır) her zaman bir hastalık belirtisi olmayabilir. Çocuklar için en önemli insan annesidir. Anne işe giderken onların bir süre sonra döneceğini kavrayamaz. Akşam anne dönünce özlem ve sevgiyle sarılabilir, daha sonra “Neden beni bırakıp gittin?” der gibi anneyi cezalandırmak isteyebilir. Her çocukta bu davranışların olması gerekmez. Böyle durumlarda çocuk cezalandırma davranışına geçmeden dikkatini ve ilgisini oyuna, birlikte bir şey yapmaya yönelmek yararlı olur. Bu yaşlardaki çocuklar anlamasalar da, annenin işe gitmek zorunda olduğunu, her gün mutlaka eve ve çocuğuna döneceğini, onu sevdiğini bıkmadan açıklaması da uygun olur.

SORU Benim 4 yaşında bir oğlum var. Yaklaşık 5 aydır konuşmasında bozukluk var, yani kekeliyor. Ne yapmamız gerekir?

CEVAP Konuşma başladıktan sonra ortaya çıkan kekemelik genellikle dış etkenlere bağlıdır. Korkma, aile içi şiddet, hastalık gibi durumlar buna neden olabilir. Beş ay uzun bir süre olmamakla birlikte, kısa da sayılmaz. Kekelediği zaman çocuğu uyarmamak, konuşmasını düzeltmeye çalışmamak, dikkatini başka noktaya çekmek, sıkıntı yaratan bir durum varsa onu gidermek yararlı olur. Bu durum sürerse, bir çocuk ve ergen ruh hekimine başvurmak uygun olur.

EŞİMLE AİLEM ARASINDA KALIYORUM

ÇOK TUTARSIZ BİRİYİM

ÇOK SABIRSIZIM

TAKINTILAR TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

ZAYIFLAMAYA ÇALIŞIYORUM OLMUYOR

SORU-CEVAPLAR...4. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:29 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.