Obezite ve stres üremeyi engelliyor

Dikkat! Obezite ve stres üremeyi engelliyor.

Dikkat! Obezite ve stres üremeyi engelliyor.  

(Turkish Society of Reproductive Medicine) Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, kadınlarda en ideal gebelik yaşının 25-28 olduğunu belirterek, "O nedenle kadınlara önerim, üremeyle kariyeri dengelemeleridir" dedi. obezitestresProf. Dr. Uncu, Antalya-Belek Turizm Merkezindeki bir otelde düzenlenen "6. Ulusal Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Kongresinde" basın mensuplarıyla bir araya geldi. Türkiye'de evli çiftlerin yüzde 15'inde üreme problemi olduğunu belirten Uncu, bunun 3'te birinin sadece kadına ait nedenler, 3'te birinin sadece erkeğe ait nedenler, 3'te birinin de hem erkeğe hem kadına ait nedenler olduğunu söyledi.

STRESTEN KORUNMANIN YOLLARI

Uncu, üreme sağlığı konusunda bilimin çok ilerlediğini, tedavi seçeneklerinin olağanüstü değiştiğini ve "Artık sizin çocuğunuz olamayacak" dedikleri çift sayısının yüzde 1'in bile altına düştüğünü ifade etti.

DOĞURGANLIĞI ETKİYEN FAKTÖRLER Doğurganlığı etkileyen faktörler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Uncu, kadının doğurganlığını direkt olarak yumurtalık, yumurtalık kapasitesi, rahmin ve kanalların yapısının, erkeğin üremesini ise sperm parametrelerinin etkilediğini bildirdi.

Uncu, kadın ve erkeğin üreme sistemlerinin birbirinden farklı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Erkeğin üreme sisteminde bir kök hücre var ve buradan devamlı sperm üretimi oluyor. Bu üretim hayat boyu sürüyor. Kadının yumurtalığında ise kök hücre yok. Kadın bir rezervle doğuyor. Kadın bu rezervi menopoza kadar tüketiyor. Kız bebeğin anne karnında 7 milyon yumurtası var, doğduğunda bu sayı 2 milyona kadar düşüyor. Yani kız çocuğu 5 milyon yumurtasını anne karnında tüketiyor. Doğduğunda var olan 2 milyon yumurta, 12 yaşına kadar 300 bine düşüyor. Ondan sonra da her gün 10-15 yumurta tüketerek menopoza kadar gidiyor."

OBEZİTE VE STRESE DİKKAT "Dünyada ve Türkiye'de kadınların yumurtalık kapasitesi azalıyor, özellikle ülkelerin endüstrileşmiş bölgelerinde sorun çok ciddi" diyen Uncu, bu anlamda Türkiye'de en kritik bölgelerin İstanbul, Gebze, Bursa, Kocaeli olduğuna dikkati çekti.

Uncu, kadınların yumurtalık kapasitesinin azalmasının gebe kalmayı olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu vurgulayarak, petrol ürünlerinde bulunan "dioksin" maddesinin de kadınların yumurtalıklarındaki gen hücrelerini ve erkeklerdeki spermi öldürdüğünü, ayrıca stres, obezite ve sigaranın da üremeyi olumsuz etkileyen faktörler olduğunu dile getirdi. YUMURTA DONDURMA Kadın yumurtası, yumurtalık dokusu,  embriyo ve spermin teknik olarak dondurulabildiğine değinen Uncu, Türkiye'de embriyo dondurmasının evli çiftlerin izniyle 5 yıla kadar, kadın yumurtasının da ancak sağlık sorunları sebebiyle (kanser tedavisi, erken menopoz veya düşük yumurta kapasitesi) dondurulabildiğini anlattı. Çiftlerden biri öldüğünde veya boşanma olduğunda dondurulmuş embriyonun ilgili sağlık müdürlüğüne haber verilerek mevzuat gereği imha edilmesi gerektiğini ifade eden Gürkan Uncu, "Şu anda bununla ilgili Türkiye'de çok fazla dava açılmış durumda. Çünkü taraflardan biri (ben çocuğumun imha edilmesini istemiyorum) diyebiliyor" diye konuştu. "ÜREMEYLE KARİYERİ DENGELEMEK LAZIM" Uncu, kadınlarda en ideal gebelik yaşının ise 25-28 yaş aralığı olduğunu bildirerek, şöyle devam etti: "Bebeğin en kolay oluştuğu ve en az sorunla devam ettiği yaş aralığı 25-28. 32'den sonra düşmeye başlıyor. 35'te bir düşme daha yaşanıyor, 37'de dramatik düşüyor, 40'ından sonra da yumurtalar bozulmaya başlıyor. Bu nedenle ideal gebelik yaşının kaçırılmaması lazım, 35'ten sonraya bebeği bırakmayın. Kadının psikolojisi düşünüldüğünde bazen negatif etkileyebilir ama fizyolojisini düşünürseniz doğum kadın için ciddi bir yenilenmedir. O nedenle kadınlara önerim üremeyle kariyeri dengelemeleridir. Hem kariyer yapın hem çocuk yapın, çocuk planınızı ertelemeyin." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Mayıs 2015Yayınlanma Tarihi:25 Mayıs 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.