O ülkelerde şişmanlık yüzde 50'lerde

Gelişmiş ülkelerde şişmanlık yüzde 50'lerde. şişmanlık bir çok hastalığın da nedeni oluyor.

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, gelişmiş toplumlarda aşırı kalori, yağ ve şeker alımının sonucunda şişmanlığın önemli bir sorun haline geldiğini ifade ederek, “Gelişmiş ülkelerde şişmanlık yüzde 50'lerde. Şişmanlık sadece iş gücünü azaltmıyor, bir çok hastalığa da neden oluyor” dedi.

Kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol gibi hastalıkların hepsinin şişmanlıktan dolayı ortaya çıktığını vurgulayan Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci , sağlıklı ve dengeli beslenmeyle bunların önüne geçilebileceğini söyledi.

Özellikle çocukların beslenmesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Demirci, çocukların gelişimi için sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu söyleyerek, “Aşırı beslenmeden dolayı, şişmanlıkta günümüzde bir sorun haline geldi. Özellikle gelişmiş toplumlarda aşırı kalori alımı ve yağ, şeker alımının sonucunda şişmanlık önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişmiş ülkelerin ortalamasına baktığımız zaman şişmanlığın yani obezitenin yüzde 50'lere vardığını görüyoruz.

Şişmanlık sadece insanların iş gücünü azaltmak gibi bir sorun ortaya koymuyor. Bunun sonucunda şişmanlık bir çok hastalığında nedeni oluyor. Kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol gibi hastalıkların her birisi şişmanlıkla ortaya çıkabilecek hastalıklar. Sağlıklı beslenme, dengeli beslenme çok önemli. Çocuklarımızda ki, şişmanlıkta günümüzde çok önemlidir. Bundan 10 sene 20 sene önce böyle bir sorun görünmüyordu. Son zamanlarda çocukların sağlıklı beslenememesi ve özellikle fast food’ların yaygınlaşması çocuklarda obezitenin artığını gösteriyor. Bu oran giderek de artmaktadır. Bunun önüne geçmek için ailelere büyük iş düşüyor. Ailelerin sağlıklı beslenme konusunda bilinçli olması gerekiyor. Çocukların gelişi güzel beslenmemesi gerekiyor. Çocukları tıka basa doyurmak normal değil. Çocukların gelişimi için sağlıklı beslenmesi önemli. Çocukların özelikle sütü tüketmeleri gerekmektedir. Çocukların ihtiyaç duydukları bütün besinler sütün içerisinde bulunuyor” dedi.

DHA


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:30 Ekim 2015Yayınlanma Tarihi:26 Ekim 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.