Nörobilim askeri teknolojinin hizmetinde

Bilimadamları beyin hastalıkları ve akıl hastalıklarının tedavisinde çığır açan nörobilim sahasında kaydedilen hızlı gelişmelerden askeri sahada da önemli yararlar sağlanabileceğini ortaya koydu.

Bilimadamları beyin hastalıkları ve akıl hastalıklarının tedavisinde çığır açan nörobilim sahasında kaydedilen hızlı gelişmelerden askeri sahada da önemli yararlar sağlanabileceğini ortaya koydu.

Haber4İngiliz ulusal bilim akademisi Royal Academy bilimadamlarınca hazırlanan  bir raporda, nörobilim sahasındaki kaydedilen hızlı gelişme sayesinde  askerlerdeki yol kenarına yerleştirilmiş bombalar ve keskin nişancılar da dahil  olmak üzere diğer gizli tehditleri belirleme yeteneklerinin artırılabileceğine  ilişkin çalışmalara yer verildi. Raporda yer alan çalışmalardan kuşkusuz en ilginç olanı askerlerin  beyinlerinin insansız hava araçları ve diğer silah sistemleri de dahil olmak  üzere doğrudan doğruya askeri teknoloji ürünlerine bağlanması hakkındaki  çalışmalar oluşturdu. Raporda, kafadan doğrudan beyne transkranial doğru akım uyarımı kullanan  elektrik sinyalleri gönderilmesinin bazı işlerde performansı artırıcı etkisi  olduğunu gösterdiğine ilişkin sayıları giderek artan araştırmalara değinildi.

BEYİNLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

Bilim dünyasında kısaca tDCS adıyla bilinen ve anksiyete bozukluk veya  depresyon gibi çeşitli psikolojik bozuklukların tedavisinde kullanılan  transkranial doğru akım Konu hakkındaki New Mexico Üniversitesinden Vince Clark başkanlığında  yapılan tDCS ile ilgili bir araştırmaya yer verilen raporda, tDCS'nin  kullanıldığı sanal gerçeklik askeri eğitim programlarını tamamlayan Oradoğu'da görev alacak Amerikan askerlerindeki,  yol kenarına yerleştirilen bombalar ve keskin nişancılar da dahil olmak üzere gizli tehditleri belirleme yeteneklerinde  belirgin artış gözlemlendiğine işaret edildi. Guardian gazetesinin internet sitesinde konuya ilişkin açıklamalarına yer  verilen Clark, başkanlığını yürüttüğü çalışmada söz konusu araştırmaya katılan  askerlerin gizli hedefleri belirlemedeki hassasiyetinin diğerlerine göre iki kat  arttığını belirlediklerini belirtti. Clark, bu etkinin bu kadar yüksek olmasının  kendisi için şoke edici olduğunu söyledi.

MANYETİK UYARIM TEDAVİSİ (TMU-rTMS) İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

Demans, psikiyatrik bozukluklar ve öğrenme güçlüklerini tedavisinde  tDCS'ten faydalanılması hakkında daha geniş çaplı bir araştırmayı yöneten Clark,  nörobilimin askeri sahada kullanımının kendisinde rahatsızlık yarattığını  söyledi. Clark buna karşın çalışmalarını durdurması durumunda da tDCS'ten yarar  görecek insanların bu imkandan mahrum kalacaklarına dikkati çekti. “Yeryüzündeki  hemen her teknolojinin askeri alanda bir uygulaması” vardır diye konuşan Clark,  ne kadar rahatsız edici olursa olsun bilimadamlarının bundan kaçınmasının mümkün  olmadığını ifade etti. Raporda, tDCS sahasındaki araştırmanın henüz emekleme safhasında olmasına  karşın yapılan bilimsel araştırmaların bu yöntemin dikkati ve hafızayı  güçlendirdiği ve beyin görüntüleme sistemleriyle birlikte kullanılması halinde  “askeri bağlamda öğrenmeyi güçlendirmede uzun zamandır özlenen bir araç  olabileceği” belirtildi.

İNSAN BEYNİNİN DOĞRUDAN ASKERİ TEKNOLOJİYE BAĞLANMASI

Raporda yer alan en çarpıcı araştırma ise insan beyninin, beyin-makine  arayüzleri (BMA'lar) adı verilen cihazlar yardımıyla doğrudan, insansız hava  araçları ve diğer silah sistemleri gibi askeri teknolojiye bağlanmasını öngören  araştırma oldu. İnsanların kontrol imleçleri ve suni uzuvlarını beyin sinyallerini  kullanan BMA'la yardımıyla kullanabildiğine ilişkin bir araştırmaya yer verilen  raporda bunun askeri uygulamalarının araştırılmasının önemi üzerinde duruldu. Raporda, “İnsan beyninin, hedefler gibi görüntüleri, bilinçli olarak  algılanan nesnelerden daha hızlı işlemden geçirebiliyor olması nedeniyle sinirsel  bağlantılı arayüzleri yardımıyla kullanılan silah sistemleri, hız ve hassasiyet  açılarından, diğer sistem kontrol yöntemleri karşısında önemli avantajlar  sağlayabilir” ifadesine yer verildi. Raporda kısaca EEG adı verilen elektroensefelogramın da askeri sahada  kullanımı olabilecek bir diğer araç olduğu belirtildi. Başa yerleştirilen saç filesi biçimindeki elektrotlar yardımıyla beyin  dalgalarını kaydetmede kullanan EEG'nin, sinirsel geri bildirim tedavisi ile  birlikte kullanımının insanların beyin dalgalarını kontrol edebildiklerini ve  becerilerini iyileştirebildiklerine işaret edilen raporda, bu yöntemle golf ve  okçuluk sporu yapan kişilerin becerilerini artırdıklarının gözlemlendiği  kaydedildi. ABD askeri araştırma kuruluşu Darpa'nın, uydu görüntülerinde, insan  bilinçli algısının gözden kaçırdığı hedef noktalarını belirlemede EEG'den  yararlandığı bildirilen raporda, EEG grafiklerinin beynin bazen hedefleri fark  etmiş olmasına karşın bunu bilinçli düşünceye çevirmede başarısız kaldığını  gösterdiğine dikkat çekildi. Raporda, araştırmanın bir grup görüntü üzerinde daha  dikkatli araştırma yapmak amacıyla EEG grafiklerinden faydalanan personelin hedef  belirleme hassasiyetlerini eskisine göre 3 kat artırdıkları vurgulandı. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Şubat 2012Yayınlanma Tarihi:09 Şubat 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.