Nikotin psikolojiyi de bozuyor

Tütün ürünleri ve nikotin insan beyni üzerinde olumsuz etki yaratıyor ve psikolojiyi bozuyor.

Tütün ürünleri ve nikotin insan beyni üzerinde olumsuz etki yaratıyor ve psikolojiyi bozuyor.

Haber4ABD'nin Northwestern  Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi Psikoloji ve Davranışsal Bilimler Bölümünden  Dr. Brian Hitsman, son 10 yıl içinde tütün içiminin insan beyni üzerindeki  olumsuz etkilerini anlamakta önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirterek,  kronik sigara içiminin beynin yapısında ve olumsuz duygulara, hatta psikiyatrik  hastalığa yatkınlığı artıran kimyasallarda değişikliğe neden olduğuna dair farklı  düzeylerde elde edilen kanıtların gitgide arttığını bildirdi. Amerika'da ruhsal hastalar üzerinde sigara bırakma tedavisi uygulayan ve  sigaranın beyne olan etkileri konusunda uzman olan Hitsman, e-posta aracılığıyla  AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Sigaraya başlayan insanların büyük çoğunluğunda tütün kullanımının ciddi  bağımlılığa yol açtığını ifade eden Hitsman, alkol bağımlılığı ile kokain ve  eroin gibi diğer madde bağımlılıkları olanlarda görüldüğü üzere, sigara içenlerin  çoğunun sigarayı bırakmak istediklerini, ancak bunu kolayca  gerçekleştiremediklerini belirtti. Tütün bağımlılığını psikiyatrik bir bozukluk olarak nitelendiren Hitsman,  “Ne yazık ki, birçok sigara içen için tütün bağımlılığı ömür boyu süren bir  sorundur. Sigara içenlerin çoğu erken gençlik yıllarında sigaraya başlar, gün  boyu çok sık sigara içerler ve yetişkinlikleri boyunca birden fazla bırakma ve  nüks süreçleri yaşarlar” dedi. Psikiyatrik bozukluğu olanlar arasında nikotin bağımlılığının çok yaygın olduğunu vurgulayan Hitsman, ABD'de psikiyatrik bozukluğu olanların genel nüfusa  oranla daha fazla sigara içtiğini kaydetti. Hitsman, ABD'de genel nüfusun sigara içme oranının yüzde 20 olduğunu  aktararak, bir yılda satılan sigaraların yüzde 45'ini, ABD nüfusunun yüzde  22'sini oluşturan psikiyatrik bozukluğu olanların tükettiğine işaret etti. Günlük tütün tüketim oranlarının, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı  olanlarda özellikle yüksek olduğunu, bunun yüzde 70-90 civarında bulunduğuna  dikkati çeken Hitsman, bu oranın şizofrenide yüzde 70, majör depresyonda yüzde  60, post-travmatik stres bozukluğunda yüzde 55 olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'DEKİ DURUM

Brian Hitsman, Türkiye'de de tütün kullanımı ve psikiyatrik hastalar  arasında benzer görülme oranları olduğunu söyledi. Sigara bırakmada etkili olan bilişsel davranışsal danışmanlık ve ilaç  tedavisinin tüm sigara içenler için etkili olduğunu, ancak psikolojik bozukluğu  olan insanların bırakmada daha zorlandıklarını kaydeden Hitsman, bunun  nedenlerini tütün bağımlılıklarının daha yüksek olması ve daha fazla psikolojik  stres yaşamaları, ayrıca etkili tedavilere erişimlerinin daha kısıtlı olması gibi  bir dizi faktörler olarak sıraladı. Hitsman, psikiyatrik bozukluğu olan sigara içicilerinin sigarayı  bırakmakta zorlanmakla birlikte belli ilaçların bu insanlarda etkili olduğunu,  ancak önerilen ilaçların kullanımının depresyon ve intihar düşüncesi gibi nadir  fakat ciddi yan etkileri nedeniyle kullanımının hekim tarafından yakından takip  edilmesi gerektiğini bildirdi. Etkili tedavilerde yapılan bazı modifikasyonlarla psikiyatrik hastalığı  bulunan sigara içicilerinde daha iyi sonuç alınmasının mümkün olduğuna dikkati  çeken Hitsman, “Standart 10-12 hafta yerine, 6-12 ay süren uzatılmış sigara  bırakma tedavileri ile bunların ruh sağlığı tedavisine entegre edilmesi sigara  bırakma başarı oranını artırmaktadır” dedi. Psikiyatrik hastalığı olan sigara içicilerinin sigarayı bırakmalarında en  önemli engellerden birinin, etkili tedaviye ödeyecek mali kaynak bulamamak  olduğunu ifade eden Hitsman, şöyle devam etti: “Birçok ruh sağlığı hastası ve yakını, tütün bağımlılığını gerçek bir  madde bağımlılığı olduğunu bilmez ve sigarayı bırakırsa hastasının, hastalar da  hastalıklarının kötüleşeceği endişesini duyarlar. Mevcut veriler ise tam da bunun  tersini göstermektedir. Hastaların semptomları sigarayı bıraktıktan sonra  iyileşme göstermektedir.” A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:04 Aralık 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.