Neden potasyuma ihtiyaç var! Potasyum nasıl alınır

Potasyum nedir? Neden potasyuma ihtiyacınız var! Potasyumu nasıl alırız?

Potasyum nedir?

Potasyum, hücrelerinizin doğru şekilde çalışmasına yardımcı olan bir mineraldir. Hücrelerinizin işlerini yapmasını sağlayan elektriği üretmenize yardımcı olur. Sinirlerin ve kasların - kalbin dahil – doğru çalışması için yeterli miktarda alındığına emin olunmalıdır.

Ne Kadar Alınmalı?

Eğer 14 yaşından büyükseniz, günde yaklaşık 4.700 miligram potasyum almalısınız. Emziren annelerin daha fazlasına ihtiyacı vardır: 5,100 miligram.

Çocuklar için:

0 ila 6 ay: 400 miligram

7 ila 12 ay: 700 miligram

1-3 yaş: 3.000 miligram

4 ila 8 yaş: 3,800 miligram

9 ila 13 yaş: 4,500 miligram

Osteoporoz İle Savaşmaya Yardımcı Olur

İnsanlar yaşlandıkça, kemikleri kırılgan olma eğilimindedir. ABD'deki tipik beslenme düzeni osteoporoz ile savaşmaya yardımcı olmuyor. Et ve süt ürünleri asit üretimini arttırdığı için  kemiklerinizin daha hızlı erimesine sebep olabilir. Potasyum bakımından zengin yiyecekler - çoğunlukla meyve ve sebzeler – bu durumu tersine çevirebilir.

Böbrek Taşlarını Önlemeye Yardımcı Olur

Bunlar idrarınızdaki minerallerden yapılmış sert küçük toplardır ve gitmeye çalışırken sıkışırlarsa gerçekten acıtabilirler. Vücudunuzda daha fazla asit üretmenizi sağlayan et ağırlıklı bir diyetle besleniyorsanız böbrek taşı konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Potasyum, bu mineralleri ait oldukları yerde (kemiklerinizde) tutan ve acı veren böbrek taşlarının oluşmasını sağlayan asitlerden kurtulmanıza yardımcı olur.

Kaslarınızın Çalışmasına Yardımcı Olur

Kaslarınızda iyi çalışması için hücrelerinizde doğru miktarda potasyum ve hücrelerinizin dışında doğru miktarda sodyum gereklidir. Kaslarınızı zayıflamaması veya istemsiz kramplar yaşamamak için sodyum –potasyum dengesine dikkat edilmelidir.

Yüksek Tansiyonu Önlemeye Yardımcı Olur

Tansiyon vücudunuzda bulunan kanın damarlarınızın ve atardamarlarınızın duvarlarına çok fazla bastırdığı zaman oluşur. İnme, kalp hastalığı ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Buna genellikle "sessiz katil" denir, çünkü nadiren semptomlarınız olur. Tuzdaki sodyum onu daha da kötüleştirir, ancak potasyum sodyumdan kurtulmanıza ve kan damarlarınızdaki gerginliği azaltmanıza yardımcı olabilir.

Felçleri Önlemeye Yardımcı Olur

İnme, beyinde kan akışınızın sınırlı olması, bir kan damarının patlaması veya tıkanması nedeniyle olan bir durumdur. Yüksek tansiyon bunda rol oynayabilir, bu yüzden kontrol altında tutmanız ve doğru miktarda potasyum almanız gereklidir. İnme belirtileri arasında konuşma bozukluğu, kol zayıflığı veya yüzünüzün bir tarafında sarkma bulunur. Bunlardan herhangi birine sahipseniz, derhal tıbbi yardım alın.

Potasyum Kaynağı - Muz

Tek bir orta boy muz, 422 miligram potasyum içerir. Mısır gevreğiniz üzerine muz atın. Muzlu ekmek bile yapabilirsiniz. Pişirme yöntemini tercih edebilirsiniz ancak bu şekilde potasyum kaybetmezler.

Potasyum Kaynağı -  Patates

Orta boy bir patates 926 miligram potasyum içerir. Elbette, krema ve tereyağı ile doldurursanız, potasyumun alabileceğinden daha fazla soruna neden olabilirsiniz. Bu yüzden fırında patatesin tadını çıkarın, ancak ekstraları minimumda tutun.

Potasyum Kaynağı - Erikler

Yarım fincan kurutulmuş erik, 637 miligram potasyum ve ayrıca bir miktar lif içerir. Erik suyu olarak içmeyi de tercih edebilirsiniz. Fındık ve peynirle harika giderler ya da bir turta olarak ta pişirebilirsiniz. Sadece şekeri ve yağı aşırıya kaçmayın.

Potasyum Kaynağı: Portakal

Orta boy bir portakal yaklaşık 237 miligram potasyum içerir ve 6 ons meyve suyunda 372 miligram bulunur.  Portakallar sağlıklı ve vitamin ve mineral doludur, fakat aynı zamanda yüksek oranda şeker içerir, bu yüzden aşırı tüketilmemelidir.

Potasyum Kaynağı: Domates

Orta boy bir domates yaklaşık 292 miligram potasyuma sahiptir, ancak ne kadar sıklıkla tam bir domates yersiniz? Bir fincan domates püresinde 1.065 miligram ve bir fincan domates salçası 2.455 miligram potasyum bulunur.

Potasyum Kaynağı : Lima Fasulyesi

Lima Fasulyesi Lif doludur, şeker ve yağ oranı düşüktür ve her yarım kapta 485 miligram potasyum bulunur. Fasulyeyi hazırlamak için yeterli zamanınız yoksa, donmuş veya konserve versiyonlarını da kullanabilirsiniz

Ayçekirdeği

Gerekli Potasyumu almak için gevrek bir şey mi arıyorsunuz? 30 gram Ay çekirdeği 241 miligram potasyum içerir. Ayrıca diğer vitamin ve besinlerle de doludur.

Gıda Takviyeleri

Potasyumunuzu yemeğinizden almak daha iyidir, ancak bazen dışardan takviye etmeniz gerekebilir. gerekebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise, potasyum fazlası çok fazla mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal ve ülserlere neden olabilir. Potasyum takviyesine ihtiyacınız olup olmadığını doktorunuza sormalısınız.

Potasyum eksikliği (Hipokalemi)

Sisteminizde yeteri kadar potasyum yoksa, kaslarınız zayıflayabilir ve sık sık yorgun olabilirsiniz. Ayrıca kramplarınız veya kabızlığınız olabilir. Diyetinizde yeterli miktarda potasyum almazsınız, ancak şiddetli kusma veya ishaliniz varsa , diüretikleri veya müshilleri aşırı kullanıyorsanız veya alkol tüketiminiz çok fazlaysa Potasyum eksikliği (Hipokalemi) ile karşı karşıya kalabilirsiniz

Çok Fazla Potasyum (Hiperkalemi)

Bebekler, yaşlılar ve böbrek rahatsızlığı olan kişilerin buna sahip olma olasılığı daha yüksektir. Herhangi bir semptom fark etmeyebilirsiniz veya kaslarınız zayıf olabilir ve düzensiz kalp atışı veya mide bulantısı olabilir. Bazı ilaçların kullanımı  veya vücudunuzun bazı hormonları yeterince üretmemesi  hiperkalemi sebep olabilir. Doktorunuz bu durumu ilaçla veya diyalizle tedavi edebilir.

WEBMD


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Ağustos 2021Yayınlanma Tarihi:02 Mayıs 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.