Ne kadar hijyenik o kadar alerjik
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Bingöl, insanların son yıllarda daha hijyenik yaşamasına paralel olarak alerjik hastalıklarının sayısında da artış görüldüğünü bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Bingöl, insanların son yıllarda daha hijyenik yaşamasına paralel olarak alerjik hastalıklarının sayısında da artış görüldüğünü bildirdi.
Bingöl, alerjik hastalıkların çocukluk çağında en sık rastlanan kronik hastalıklar olduğunu söyledi. Alerjik hastalıkların solunum yollarında ya da ciltte olabileceğine dile getiren Bingöl, yenilen gıdaların daha çok işlenmiş hale gelmesi ve insanların hijyene daha fazla dikkat etmesiyle birlikte insan genlerinin değişmeye başladığını söyledi.
İnsanların son yıllarda hijyene çok önem verdiğine dikkati çeken Bingöl, yediklerinden giydiklerine kadar her şeyin hijyenik olmasına özen gösterildiğini ifade etti. Bingöl, “Bazı insanlarda hijyen hastalık haline gelmiş durumda. Bu durumun yararları olduğu kadar zararları da oluştu. İnsanların daha hijyenik yaşamasına paralel alerjik hastalıklarının sayısında da artış görülüyor” dedi.
“Ne kadar hijyenik, o kadar alerjik” şeklinde bir hijyen hipotezi bulunduğunu vurgulayan Bingöl, “Alerjik hastalık bir kişide geliştikten sonra hijyene daha az dikkat etmesi onu geri döndürmez. Genlerimiz zaman içinde değişti. Aslında zararsız olan her şeye alerjik hale geldi” dedi.
Sık sık enfeksiyon olan çocukların ailelerinin “Bu çocuk iyi beslenmiyor, bağışıklığında zayıflık var” şeklinde şikayetlerde bulunduğunu kaydeden Bingöl, o çocuğu kontrol ettiklerinde çocuğun alerjik hastalığının bulunduğunun fark edildiğini vurguladı.
Bingöl, alerjik hastalıkların tedavi edilmesi halinde tekrarlayan enfeksiyonlarla daha az karşılaşıldığına dikkati çekti. Çocukların alerjik hastalıklarının tedavi edilmesinin ardından yaşam kalitelerinin de arttığına işaret eden Bingöl, “Alerjik hastalıklar ölümcül olmaz, ama yaşam kalitesini etkiler. Çocuğun uykusunu, okul performansını etkiler. Hem büyüme, gelişme hem de günlük hayatın verimini düşürür. Sık hastalanan çocukların aslında alerjik rahatsızlığı vardır” diye konuştu.
A.A

Bu yazı 2121 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 25 Aralık 2012 Salı, 14:35
Güncelleme Tarihi : 25 Aralık 2012 Salı, 14:38