Mutlu bir aile olmak zor değil

Üsküdar Üniversitesi, Kocaeli Belediyesi çalışanlarına seminer verdi. Seminerde aile kavramı ve mutlu bir aile olmanın yolları anlatıldı.

Üsküdar Üniversitesi, Kocaeli Belediyesi çalışanlarına seminer verdi. Seminerde aile kavramı ve mutlu bir aile olmanın yolları anlatıldı.

Üsküdar Üniversitesi, sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında bilgilendirmeye devam ediyor. Uzm. Psk. Aynur Sayım, 2 farklı oturumda Kocaeli Belediyesi çalışanlarına yönelik seminer verdi. İlk oturumda kadının annelik ve çalışma hayatındaki yeri ve önemini anlatan Sayım ikinci oturumda duygusal zekâya dikkat çekti. Üsküdar Üniversitesi eğitim seminerlerine ara vermiyor. Bunlardan biri de Kocaeli’nde gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Etiler Polikliniği’nden Uzman Psikolog Aynur Sayım iki farklı oturumda Kocaeli Belediyesi personelini bilgilendirdi. İlk oturumda Psk. Sayım çalışan kadın, çalışan evli kadın ve çalışan anneyi anlattı. Çiftlerin ebeveyn olmaya hazırlıklı olması gerektiğine dikkat çeken Sayım çocuk sahibi olmadan önce eşlerin kurdukları aile içindeki rolleri, birbirleriyle olan ilişkilerini gözden geçirmeleri şu soruları da kendilerine sormaları gerektiğini kaydetti: - Aile bireyleri özgüven ve bağımsızlık duygusu olan kişiler mi? - Kendi aralarında yaşanan problemleri çözme becerisini oluşturabildiler mi? - Dışarıdan gelen olumsuz etkilerden sıyrılıp aile bütünlüklerini koruyabiliyorlar mı? - Eşler arasında birbirlerinin gelişmesini destekleyen sevgi dolu bir ilişki var mı? - Sorumluluk alma duygusuna sahipler mi? - Doğru iletişim dilini kullanıyorlar mı? - Birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar mı? - Aileye yeni katılacak çocuğun tüm ihtiyaçlarını karşılamaya hazırlar mı? - Eşler birbirlerine değer veriyorlar mı? - Ebeveynlik becerilerine sahipler mi? Konuşmasında kadınların özellikle de çalışan annelerin bireysel, evlilik, çevresel ve çocuğundan kaynaklanan bir takım güçlükler yaşadığını vurgulayan Sayım çalışan annelere birtakım önerilerde bulundu. Sayım; “Anneler mükemmelliği değil mutluluğu yakalamalılar, etkili iletişim kurmaya gayret etmeliler, sevgi-disiplin dengesini kurmaya gayret etmeliler, babanın işbirliği önemli, zaman ve stres yönetimi önemli, çocukla özel zaman paylaşımı olmalı. Anneler gerek kendi gerek eşi ve çocuğuyla ilgili hatalarda esnek davranabilmeli. Anne tabiî ki kendine de zaman ayırabilmeli.” Dedi. Çocukların genel olarak davranış özelliklerini anlamak ve onların ruh dünyalarına inmenin onların gelişimini yönlendirmek açısından önemli olduğunu belirten Psk. Aynur Sayım, ebeveynlerin çocuklarına doğru etiğim verebilmeleri için gelişim dönemi özelliklerini bilmeleriyle başladığını söyledi.   Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:30 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.