MR içerisinde beyin biyopsisi Türkiye'de
Bazı beyin tümörlerinin tanısında açık cerrahi veya çivili başlıklı (stereotaktik) biyopsiye alternatif olan tamamı MR içinde biyopsi yöntemi Türkiye'de ilk kez uygulandı.

Bazı beyin tümörlerinin tanısında açık cerrahi veya çivili başlıklı (stereotaktik) biyopsiye alternatif olan tamamı MR içinde biyopsi yöntemi Türkiye'de ilk kez uygulandı.

"YÖNTEM DAHA HIZLI VE GÜVENLİ"
Geliştirilen teknik sayesinde, çeşitli nedenlerle açık cerrahi yapılamayan veya tedavisinde açık cerrahinin uygun olmadığı bazı beyin tümörlerinden tanı amaçlı parça alma (biyopsi) işlemi MR eşliğinde daha hızlı, güvenli ve az maliyetli bir şekilde yapılıyor. Doç. Algın, girişimsel radyolojinin görüntüleme yöntemleri eşliğinde birçok hastalığın teşhis ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalı olduğunu belirtti. Bilkent Üniversitesi Ulusal Manyetik Araştırma Merkezi'nde 6 yıldır MR altında tanı ve tedavi işlemleri konusunda araştırma yaptıklarını anlatan Algın, MR eşliğindeki işlemlerin, radyasyon içermemesi, böbreklere zararlı ilaç kullanılmaması ve yüksek kalitede görüntü sağlaması gibi avantajları bulunduğunu kaydetti."TÜMÖR YERİNİN MR İLE SAPTANMASI DAHA KOLAY"
Şüpheli beyin kitlelerinden genellikle açık ameliyat ya da çivili başlık (stereotaktik) yöntemiyle biyopsi alındığını vurgulayan Algın, ameliyatlardaki risklerin özellikle hayati merkezler ile beyin sapı gibi daha derin ve zor yerlerde arttığını ifade etti. Çivili başlıklı biyopsinin ise hastanın kafasına özel bir başlık geçirilerek genellikle tomografi eşliğinde yapıldığını, bunun riskinin daha az olduğunu ancak bu yöntemin de bazı dezavantajlarının bulunduğu bilgisini paylaşan Algın, "Bazı tümörler veya lezyonların tomografide görülmesi oldukça zor. Beyin dokusunu en iyi MR gösterdiği için tümörlerin ve iğnenin yerinin MR ile saptanması daha kolay" diye konuştu."BİYOPSİ 30 DAKİKADA YAPILABİLİYOR"
Hastaneye yeni MR bir cihazının alınmasıyla son birkaç aydır MR altında beyin biyopsisi yaptıklarını ifade eden Algın, tüm biyopsilerin başarılı sonuçlandığını, biyopsinin yaklaşık yarım saatte sona erdiğini anlattı. Aynı yöntemle 2 hastanın beyinlerindeki apseleri de MR eşliğinde boşalttıklarını aktaran Oktay Algın, "Hastalarımız çok kapsamlı bir ameliyatlardan kurtulmuş oldular" dedi. A.A
Bu yazı 7919 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 03 Haziran 2015 Çarşamba, 14:30
Güncelleme Tarihi : 30 Mayıs 2015 Cumartesi, 17:12