Miyom kısırlığa neden olabiliyor

Rahimde yer alan miyomların kısırlığa yol açabildiğini belirten Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Kaya, “Miyomun çapı, sayısı ve yerleşim yeri kısırlık gelişiminde etkili olabiliyor” dedi.

Myom leiomyom veya fibroid olarak adlandırılan ve kadınlarda en sık histerektomi (rahim alma) nedeni olan bu hastalık, rahim kas hücrelerinin kanseröz olmayan bir şekilde tümoral büyümesi olarak tanımlanıyor.

Üreme çağındaki kadınların yüzde 20 ile 40’ında bu tümörlerin görüldüğünü aktaran Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, "Genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin gelişiminde rol oynadığı düşünülen bu sorun, adet öncesi dönemde çok nadir görülürken menopoz sonrası ise küçülmekte ve sıklığı azalmaktadır. Miyom problemi olan kadınlarda hiçbir şikayet olmayacağı (asemptomatik) gibi, düzensiz kanama, fazla miktarda adet görme, bazen kasık ağrısı şikayetleri ve kısırlık şikayetleri bulunabilmektedir” diye konuştu.

Miyomların yerleşim yerine göre yüzde 55 uterusun dış duvarında (subseröz), yüzde 40 uterusun içinde (intramural) ve yüzde 5 uterusun içinde (submüköz ) olarak bulunduklarını dile getiren Kaya, tümörlerin vajinaya sarkan bölümde veya daha değişik yerleşimlerde de nadiren görüldüğünü söyledi.

DHA


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:05 Ağustos 2016Yayınlanma Tarihi:11 Haziran 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.