Migrene son hayata devam

A.A

Uzmanlar: Migren hastaları tedavilerine dikkat etmeli... Kendi yöntemlerinizi kullanmayın.

 


Başağrısı ve Ağrı Çalışmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, migren hastalarının, kendi yöntemleri veya çevresindekilerin önerileriyle ağrılarını dindirmeye çalışmaktan vazgeçmeleri gerektiğini söyledi.

Başağrısı ve Ağrı Çalışmaları Derneğinin desteklediği ve Pfizer Türkiye tarafından hayata geçirilen “Migrene Son Hayata Devam” adlı hastalık bilinçlendirme kampanyası, bugün Feriye Lokantası'nda düzenlenen basın toplantısıyla başlatıldı.

Zarifoğlu, bu kampanyayla, hastaların, migrenin belirtilerini tanımasını, diğer baş ağrılarından farklı olduğunu anlamasını ve konu ile ilgili uzman bir hekime başvurmasını sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.;

Migrenin ataklarla gelen, genellikle tek taraflı, zonklayıcı tarzda, sıklıkla bulantı bazen kusmanın eşlik ettiği, ses, koku ve ışık gibi uyarıcıların tetiklediği baş ağrısı olduğuna dikkati çeken Zarifoğlu, migren sorunu yaşayanların yüzde 90'ının orta ve şiddetli şekilde ağrı yaşadığını anlattı.

Zarifoğlu, 2008 yılında Türkiye'de 21 ilde 5 bin 323 kişi üzerinde, konunun uzmanı akademisyenlerin yaptığı “Türkiye'de Baş Ağrısı ve Migren Epidemiyoloji Çalışması”na göre, Türkiye'de migren görülme sıklığının yüzde 16,4 olduğunu ve 8 milyon civarında migren hastası bulunduğunun tahmin edildiğini belirtti.

Bu çalışmaya göre, Türkiye'de migren hastalarının sadece yarısına yakının, bir nöroloji uzmanına başvurduğunu, başvuranların da yine yarısının tedavi gördüğünü aktaran Zarifoğlu, her 6 kişiden birinde, her 4 kadından ise yine birinde migren görüldüğünü söyledi. Zarifoğlu, kadınlarda, hormonal yönden aktif oldukları dönemde migren ağrılarının etkili olduğuna işaret etti.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Eylül 2011Yayınlanma Tarihi:03 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.