Migren beyin anatomisinden okunabiliyor

Migren hastalarının beyninin sağlıklı insanlardan farklı işlediği aslında yeni bir bilgi değil ama beyin kabuğunun farklı bir biçime ve kalınlığa sahip olduğu da ortaya çıktı.

Dünya Sağlık Organizasyonu’na göre dünyada 300 milyon üzerinde insan migren ağrısı çekiyor. Uzun bir süredir migrenin genetik kökenli olduğu ve anne babadan çocuklara geçtiği bilinmekteydi ve birkaç yıl önce de migrenli kişilerin beyninin akut nöbet dışında bile farklı işlediği ortaya çıkmıştı. Migrenlilerde ağ etkinliği, duyusal uyarıların algılanmasından sorumlu devrelerde daha yüksek. Bilim insanları bu yüzden migrenli insanların niçin birçok uyarımlara karşı daha hassas olduklarını tahmin ediyor. Bununla birlikte migrenli insanların daha farklı beyin yapısına sahip olup olmadıklarını kesin olarak bilinmiyordu. San Raffaele Üniversitesi’nden Roberta Messina 63 migren hastası ve 18 sağlıklı insanın beyninde iki parametreyi incelemiş: Beyin kabuğunun kalınlığı ve beyin yüzeyinin biçimi. İnsan beyninin yüzey biçimi doğumdan önce belirlenmekte.

Girinti ve çıkıntıların nerelerde bulunduğu ve ne derece belirgin oldukları yaşam sürecinde hemen hemen hiç değişmiyor ama beyin kabuğunda durum farklı. Çünkü yaşam süresinde çok değişiyor ve hangi beyin bölgelerinin daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Migren hastalarında beyin kabuğu ön loplarda – yani önemli ağrı devrelerinin bulunduğu bölgelerde- daha ince. Kararların alınmasından ve görülen hareketlerin işlenmesinden sorumlu bölgeler ise daha kalın. Fakat beynin yüzey yapısında çok daha belirgin farklılıklar var. Çok sayıda girinti ve çıkıntı migrenlilerde daha belirgin veya daha az belirgin. Bu farklılıklar çok dikkat çekici ve çeşitli beyin bölgelerine dağılmış. Bu tür anomaliler, migren hastalarının ağrılara karşı daha duyarlı olmalarından ve beyinlerinin belli başlı uyarılara anormal reaksiyon göstermelerinden sorumlu olabilir, diyor Massimo Filippi. Migrenin genetik olduğu kesin ama nöbetlerin sıklığı ve şiddet derecesi dış faktörlere bağlı olarak da gelişebiliyor. Beyin kabuğundaki anomalilerin ayrıntılı bir şekilde ölçülmesi sayesinde migren hastalarının daha iyi teşhis edilebileceği sanılıyor.

BİLİM TEKNOLOJİ EKİ


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Nisan 2013Yayınlanma Tarihi:16 Nisan 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.