Metabolik Sendrom

Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nedenler arasında aşırı kilo ve obezite, insülin direnci, fiziksel hareketsizlik, genetik faktörler ve artan yaş yer almaktadır

METABOLİK SENDROM NEDİR?

Metabolik sendrom, insanları kalp hastalığı, diyabet, felç ve arter duvarlarında yağ birikmesi (ateroskleroz) ile ilgili hastalıklar açısından daha yüksek riske sokan ciddi bir sağlık durumudur. Metabolik sendromun altında yatan nedenler arasında aşırı kilo ve obezite, insülin direnci, fiziksel hareketsizlik, genetik faktörler ve artan yaş yer almaktadır. Kilo vermek, egzersiz yapmak ve diyet değişiklikleri metabolik sendromu önlemeye veya tersine çevirmeye yardımcı olabilir. Metabolik sendrom, aşırı kilo veya obezite ve hareketsizlik ile yakından bağlantılıdır.

METABOLİK SENDROM BELİRTİLERİ

- Yüksek kan şekeri (şeker)

- Karaciğer Sorunları

- Kandaki düşük HDL (“iyi”) kolesterol seviyeleri

- Kandaki yüksek trigliserit seviyeleri

- Geniş bel çevresi veya "elma şeklinde" vücut

- Yüksek tansiyon

Bunların her biri kardiyovasküler hastalık için bir risk faktörü olmasına rağmen, bir kişinin üç veya daha fazlasına sahip olması ve metabolik sendrom teşhisi konması durumunda, ciddi bir kardiyovasküler durum geliştirme şansı artar. Örneğin, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık için önemli bir risk faktörüdür, ancak yüksek açlık kan şekeri seviyeleri ve obezite ile birleştiğinde, kardiyovasküler hastalık geliştirme şansı daha da yüksektir.

KİMLER METABOLİK SENDROMA SAHİPTİR?

- Kilo sorunu olan veya obezitesi olan kişiler

- Karın ve bel kısmında yağ artışı

- Fazla Kilo Artışı

-Erkekler için 40 inç veya daha fazla ve kadınlar için 35 inç veya daha fazla bel (göbek üzerinden ölçülür)

- 130/85 mm Hg veya daha yüksek kan basıncı veya tansiyon

-  150 mg/dl'nin üzerinde bir trigliserit seviyesi

- 100 mg/dl'den yüksek açlık kan şekeri (şeker) seviyesi veya glikoz düşürücü ilaçlar

- Diyabet geçmişi olan kişiler

- İnsülin Direnci olan Kişiler

- Genetik faktörler

- Yaşlandıkça, metabolik sendrom geliştirme riskiniz artar.

METABOLİK SENDROM NASIL TEŞHİS EDİLİR

Metabolik sendrom kendi başına bir hastalık değildir, ancak bunun için sıklıkla birlikte ortaya çıkan bir risk faktörleri topluluğudur. Merkezi obezite, vücut yağının ana birikintilerinin karın ve üst vücut çevresinde olduğu zamandır. Bel çevreniz ne kadar büyükse, riskiniz o kadar yüksek olur.  Genel bir kural olarak, beliniz 94 cm veya daha fazla (erkek) veya 80 cm veya daha fazla (kadın) ise, muhtemelen biraz kilo vermeniz gerekir.

METABOLİK SENDROM NASIL ÖNLENİR

Aşağıdakiler dahil yaşam tarzı değişiklikleri yaparak metabolik sendromu önleyebilir veya tersine çevirebilirsiniz:

-Kilo vermek

- Diyet yapmak

- Sigarayı bırakmak

- Düzenli egzersiz yapmak

- Çoğu gün en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmak

- Bol sebze, meyve, yağsız protein ve kepekli tahıllar yemek

- Diyetinizde doymuş yağ ve tuzu sınırlamak

- Kan basıncınızı, kolesterolünüzü ve kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmak için sağlıklı ve dengeli bir diyet yemek

- Alkolü  bırakmak ya da azaltmak

- Gerekirse, bir doktor kan basıncınızı, kan şekerinizi ve kolesterol seviyenizi kontrol etmenize yardımcı olacak bir ilaç reçete edebilir.

METABOLİK SENDROM NEDEN TEHLİKELİDİR?

Metabolik sendrom, yediğiniz şekeri vücudunuzu beslemek için gereken enerjiye dönüştürmek için önemli bir hormon olan insüline karşı hücresel direnç durumu ile karakterize edilir. Diğer çok önemli işlevlerin yanı sıra, insülin, kan dolaşımınızdaki şekerin hücrelerinize girmesine yardımcı olur, burada depolanır veya enerjiye dönüştürülür. Ancak hücreleriniz insüline daha az duyarlı hale gelirse, şekerin hücrelerinizin içine girmesi daha zor olur ve bu da şekerin hücrelere girmesine yol açar.  İnsüline karşı bu azalmış yanıt, kronik, sistemik iltihaplanmaya yol açar ve vücudunuz üzerinde aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka çarpıcı etkilere sahip olabilir:


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Temmuz 2023Yayınlanma Tarihi:12 Nisan 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.