Meşrubat çocukları saldırganlaştırıyor mu?

Çok tatlı limonatanın pek sağlıklı olmadığını hemen herkes bilir. Fakat Amerikalı bilim insanları şimdi Cola, Fanta ve benzeri içeceklerin çocukların davranışları üzerinde bile etkili olduğunu saptadı.

Geçtiğimiz ay Journal of Pediatrics’de yayınlanan bir çalışmada gazlı içecek tüketimi ile agresif ve gerileme davranışları ve dikkat problemleri arasındaki ilişki açısından 3000’e yakın 5 yaşındaki çocuk değerlendirildi. 2 ay boyunca meşrubat tüketimi ve çocukların davranışları izlendi ve katılımcıların anneleri tarafından araştırmacılara bildirildi.

cocuk_bilgisayar-001Sonuçlar saldırganlık, gerileme ve dikkat problemlerinin günde en azından bir kez verilen meşrubatla ilişkili olduğunu gösterdi. Sosyodemografik özellikler, anne depresyonu ve ebeveyn hapsi açısından ayarlamalar yapıldıktan sonra bu ilişki belirgin kaldı. Ayrıca günde 4 veya daha fazla meşrubat içen çocuklar diğerlerinin neredeyse iki katından fazla başkalarına ait eşyalara zarar verdi, kavgaya karıştı ve fiziksel olarak insanlara saldırdı. Baş yazar ve Columbia University Mailman School of Public Health profesörü olan Shakira Suglia şöyle söyledi: “Çocukların agresif davranış skorunun günlük meşrubat tüketimindeki her bir artışla ayna oranda arttığını saptadık.” Her ne kadar bu çalışma meşrubat tüketimi ve problemli davranışlar arasındaki mekanizmayı tam olarak tanımlayamasa da, çocuğun meşrubat tüketimini sınırlandırmak veya tamamen ortadan kaldırmak davranış problemlerini azaltabilir. ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY APA

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Eylül 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.