Madde kullananların beyni farklı çalışıyor

SAĞLIK Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle narkotimlerin sokak bazında mücadelesini güçlendirmek için, yakalamalar sonucunda hakkında dava açılan kişi sayısına göre ödül verilmesi imkanı geleceğini söyledi.

Antalya'nın turizm merkezi Belek beldesindeki Cornelia Diamond Otel'de başlayan 10'uncu Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi'nin bu yılki teması, 'Bağımlılık Sarmalı: Biyopsikososyal Modelde Bireye Özgü Tedaviler' olarak belirlendi.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bağımlılık danışmanlarının daha çok yetişmesi gerektiğini söyledi. Madde kullanımının özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde bir özgürlük alanı olarak düşünüldüğünü aktaran Prof. Dr. Tarhan, zamanla bu ülkelerde madde kullanımının arttığını ve şizofreni hastalığında artış olduğunu söyledi. Madde kullananların beyninin farklı çalıştığını belirten Prof. Dr. Tarhan, "Bu kişilerin kendine zarar verme özgürlüğü var mı, bu tartışma konusu. Sigara bağımlılığı kişinin beden sağlığına zarar verirken, alkol ve madde bağımlılığı kişinin sosyal ve aile hayatını etkiliyor" dedi.

 'ÜNİVERSİTE MEZUNLARINDA DAHA FAZLA'

Madde kullananların beyni farklı çalışıyorKongrenin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Nesrin Dilbaz da, madde bağımlılığında kişi sayısının sürekli arttığını söyledi. 2004 yılında 12 bin 746 kişinin madde bağımlılığı nedeniyle tedavi gördüğünü dile getiren Prof. Dr. Dilbaz, 2013 yılında bu sayının 258 bini aştığını aktardı. Uyuşturucu madde kullanım yaşının 14'e kadar düştüğünü belirten Prof. Dr. Dilbaz, kullanılan madde tercihine göre en çok sigara, alkol, esrar ve uçucu maddelerin tercih edildiğini söyledi. Prof. Dr. Dilbaz, "Eğitimsizlerde yaşam boyu madde kullanımı yüzde 2.6 iken, üniversite mezunlarında bu oran yüzde 3.1 olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

 DAVA AÇILAN KİŞİ SAYISINA GÖRE ÖDÜL

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik ise, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle, narkotimlerin sokak bazında mücadelesini güçlendirmek amacıyla, yakalamalar sonucunda hakkında dava açılan kişi sayısına göre ödül verilmesi imkanı geleceğini söyledi. Mevcut ödül tavanlarının 2 katına çıkarılmasını Bakanlar Kurulu'nun onayladığını kaydeden Hüseyin Çelik, ancak henüz meclise sevk edilmediğini dile getirdi. Müsteşar Yardımcısı Çelik, madde bağımlılarının prim ödeme gün sayısı veya prim borcu bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, bağımlılıkla ilgili sağlık hizmetlerinden yararlanmaları amacıyla kanun maddesinde değişiklik yapıldığını da kaydetti.

DHA


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Aralık 2016Yayınlanma Tarihi:14 Aralık 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.