Macera parkları sağlıklı yaşama davet ediyor

Adrenalin tutkunlarının uğrak yeri olan bu parklar fiziksel olduğu kadar ruhsal sağlığımız için de sayısız fayda sunuyor.

Uzmanlar, macera parklarındaki aktivitelerin bir yandan kasları güçlendirdiğini, kalori yakımını hızlandırdığını bir yandan da stresten arındırdığını belirtiyor. Adrenalin tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan macera parklarındaki aktiviteler, hem bedensel hem de ruhsal sağlığımıza ciddi faydalar sunuyor. Eğlenirken, sağlıklı bir yaşama kapı aralayan parklarda sadece yürüyüşler, tırmanışlar, zıplayışlar değil heyecanla atılan çığlıklar da bir yandan günlük yaşamın stresinden arındırırken, bir yandan da kalori yakımını hızlandırıyor.

Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, adrenalin ve endorfin salındıkça vücudun “daha fazla” demeye başladığını belirterek, “Bu hormonlar macera parkında gezdikçe kasların gelişimine ve daha fazla terlemeye yardımcı oluyor. Macera parkındaki aktiviteleri yapmak spor salonunda yoğun bir şekilde çalışmak kadar etkilidir. Ayrıca kol ve bacak kasları da spor salonundaki kadar çalışır” diyor.

HEYECANLI, ENERJİK VE MUTLU HİSSEDİN

Macera parklarının faydası bununla da sınırlı değil. Fiziksel kondisyonla sağlıklı bir vücudun yanı sıra insan psikolojine de sayısız faydası var. Doç. Dr. Defne Kaya,  vücutta yoğun endorfin dolaşmasını sağlayan tüm aktivitelerden sonra kişinin kendisini heyecanlı enerjik ve mutlu hissettiğini ifade ediyor. Yüksek tempolu eğlence aktivitelerinin beyinde güvenli ve öngörülebilir olarak kodlandığını, dolayısıyla korku ve endişeye bağlı gelişen anksiyetenin tedavisinde olumlu etkileri olduğunu söyleyen Kaya, “çığlık atarak anksiyetenizi korkutun” tavsiyesinde de bulunuyor.

YETİŞKİNLERDEN BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Uniq İstanbul Maslak’ta 8 bin metrekare alan üzerine kurulu macera parkı Xtrem Aventures İstanbul’un Genel Müdürü Kamil Çakın’ın çocuklar kadar yetişkinlerden de büyük ilgi gördükleri yönündeki açıklaması da Doç. Dr. Defne Kaya’nın tespitlerini doğruluyor. Yetişkinler için zorluk dereceleri birbirinden farklı parkurlar oluşturduklarını söyleyen Çakın, “Günümüzün en büyük sorunlarından biri stres. Parkımıza gelenler, bol adrenalinli aktiviteler sonunda buradan streslerinden kurtularak ayrılıyor. Hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımız için sporun rolü tartışılmaz. Biz de doğada spor yapılan alanların sınırlı olduğu İstanbul’da böyle bir imkânı yaratmış olmaktan mutluyuz. Parkımız hem çocuklardan hem de yetişkinlerden büyük ilgi görüyor. Zorluk derecelerine göre değişen 4 yüksek ip parkurumuz, zip-line parkurumuz ve Quick Jump’ımız ( serbest düşüş ) adrenalin tutkunlarının kendi sınırlarını keşfetmesine imkân veriyor” diyor.

MACERA PARKLARININ SAĞLIĞA FAYDALARI:

FARKINA VARMADAN UZUN YÜRÜYÜŞLER YAPABİLİRSİNİZ

Macera parkları büyük alanlar üzerinde kurulan aktivite alanlarıdır. Birbirinden ilgi çekici alanlar arasında zikzak yürüyüşler, en sevilen aktiviteye yapılan geri dönüşler, parkın alanına bağlı olarak, günde 8 ila 16 kilometreye kadar yürümenizi, 500 ila 1000 kalori harcamanızı sağlayabilir.

Günlük yaşamınızda yaşamadığınız heyecanlar fazla kalori harcamanızı sağlayabilir: Eğlence parkurlarında çığlık atacak kadar heyecanlanmak size fazladan kalori harcatır.

STRESİNİZİ AZALTABİLİR

 Yüksek tempolu eğlence araçlarına binmek “iyi korku” oluşturur. Sanki kalbi durduracak ani düşme ve çakılma taklidi, nefes kesen dönüşler, beynimize tüm bu hareketleri “güvenli” ve öngörülebilir” olarak kodlamaktadır. Bu kodlama sürecinin, korku ve endişeye bağlı gelişen anksiyetenin tedavisinde olumlu etkileri vardır.

RUH HALİNİZİ GELİŞTİRİR

Mutluluk hormonu olarak da bilinen endorfinin salınımı heyecan, ağrı, egzersiz, baharatlı yiyecek tüketimi vgibi durumlarda artar. Salınan artmış endorfin seviyeniz nedeniyle kendinizi uyanık ve enerjik hissedersiniz. Vücudunuzda yoğun endorfinin dolaşmasını sağlayan tüm aktivitelerden sonra kendinizi heyecanlı, enerjik ve mutlu hissedersiniz.

VÜCUDUNUZDA ADRENALİN YAĞMURUNU HİSSEDERSİNİZ

 “İyi korku” oluşturan heyecanlı aktivitelerin bir diğer yararı da adrenalin salgılanmasını artırmaktır. Heyecan ve korku durumunda adrenalin salgılanması artar, kan damarlarını genişletir, acı hissini azaltır. Endorfin ve böbreküstü bezlerinden salınan adrenalin kişileri duygusal olarak iyi, fiziksel olarak da güçlü ve enerjik hissettirir.

KASLARINIZ ÇALIŞIR

Macera parklarındaki aktivitelerde kaslarınız spor salonundaki kadar çalışır.   Yoğun egzersiz yapmış gibi hissedersiniz: Vücudunuzda adrenalin ve endorfin salındıkça, vücudunuz size “daha fazla” demeye başlar. Bu kimyasallar, macera parkında gezdikçe, kaslarınızı geliştirmenize ve daha fazla terlemenize yardımcı olur.

KORKULARINIZIN ÜSTESİNDEN GELİRSİNİZ

Korku ile “kontrollü” ve “güvenli” bir ortamda karşılaşarak, üstesinden gelebilirsiniz. 

Sosyalleşmek için güzel bir yol olabilir: Bir grup arkadaşınız veya eş dost ile macera parkına gittiğinizde, aktiviteler sırasında birbirinizi daha yakından iletişim kurabilir ya da başka insanlarla tanışabilirsiniz. Özellikle ebeveynlerin kendi çocukları, çocukların ise başka çocuklar ile iletişimini geliştirmek için macera parkları ideal olabilir.

Başarı hissini geliştirebilir: Her yaş grubuna uygun parkurların bireyce tamamlanması, başarı hissini geliştirir ve özgüveni pekiştirir. Çocuk ve gençlerde “başarı” ve “özgüven”in sağlanması, hem fiziksel hem psikolojik gelişimde önemli bir rol oynamaktadır


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Ekim 2016Yayınlanma Tarihi:25 Ekim 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.