Lohusa depresyonunun çaresi emzirmek

Doğum sonrası dönem annelerin en stresli ve depresyona en yakın olduğu dönemdir. Peki, bu dönemi en sağlıklı nasıl atlatacağınızı biliyor musunuz?

Doğum sonrası dönem annelerin en stresli ve depresyona en yakın olduğu dönemdir. Peki, bu dönemi en sağlıklı nasıl atlatacağınızı biliyor musunuz?

LOHUSA DEPRESYONUNUN ÇARESİ EMZİRMEK

DEPRESYONDAN BÖYLE KURTULUN

Doğum sonrası dönemin anneler için hem çok mutlu hem de çok stresli bir dönem olduğunu belirten Lansinoh Türkiye Pazarlama Müdürü Derya İşçioğlu, “Bazı annelerde bu stres seviyesi normalin üzerinde yaşanabiliyor. Doğum sonrası depresyon olarak adlandırılan bu süreç aileler için çok yıpratıcı olurken, anne ile bebek arasındaki o ilk güçlü bağın kurulmasında da problemlere neden olabiliyor” dedi. emzirmelohusalik30 yıllık emzirme deneyimi ile bebeklerin daha uzun süre anne sütü ile beslenmesi için çalıştıklarını söyleyen İşçioğlu; “ Doğum sonrası depresyonu emzirme sürecini de çok olumsuz etkiliyor. Annenin stres seviyesi hormonel düzenini negatif etkileyerek sütün azalmasına hatta kesilmesine neden olabiliyor. Anne bebeği görmek hatta ona dokunmak bile istemeyebiliyor” dedi. Annelerin bebeklerini emzirirken büyük bir rahatlama hissettiğini belirten ve bunun nedeninin emzirme sırasında salınan oksitosin hormonu olduğunu söyleyen İşçioğlu; “ Oksitosin hormonu kasların kasılarak sütün dışarı çıkmasını sağlar, annenin rahminin toparlanmasına yardımcı olur. Bunun yanında birçok araştırma gösteriyor ki oksitosin aynı zamanda rahatlama sağlıyor. Amerika’da The National Institutes of Health (NIH)’ın 2012 yılında 9000 annenin üzerinde yaptığı bir araştırma, emzirmeyi erken dönemde sonlandırmış ya da hiç emzirmemiş annelerin doğum sonrası depresyona yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

ANNELER, "BEBEKLERİ DAHA SAĞLIKLI OLSUN DİYE" EMZİRMEYİ SEÇİYOR Lansinoh'un tarafından yapılan “Emzirme Araştırması 2014” kapsamında, annelere neden emzirmeyi seçtikleri sorulduğunda, araştırmaya katılan tüm ülkelerde, annelerin büyük bir çoğunluğu "bebeğimin sağlığı için" yanıtını verdi.

Bebeklerinin sağlığı için emzirmeyi seçen annelerin oranı en yüksek Brezilya'da yüzde 91, en düşük Fransa'da yüzde 76. Türkiye'de ise bebeğimin sağlığı için emziriyorum diyen annelerin oranı yüzde 89. Araştırma yapılan tüm ülkelerde annelerin çok büyük bir bölümü kendileri emzirmiş olsalar da olmasalar da "emzirmek bir bebeği beslemenin en doğru yoludur" diyor. Türkiye'de bu oran yüzde 96,8. Annelerin ideal emzirme süreleri ve bu hedefleri gerçekleştirme oranları ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor ancak Türkiye bir istisna! Araştırmaya göre; yedi ülkedeki (Brezilya, Çin, Almanya, Macaristan, Meksika, İngiltere ve ABD) annelerin büyük oranı ideal emzirme süresinin 6-12 ay olduğunu belirtiyor. Fakat sadece Çin'de anneler bu hedeflerini yüksek oranda gerçekleştirebiliyor. Fransa'da ise hem hedeflenen emzirme süresi oldukça kısa 3-6 ay, hem de bu hedefi gerçekleştirebilen annelerin oranı sadece yüzde 31. MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Aralık 2014Yayınlanma Tarihi:26 Aralık 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.