Like az alan çocuk depresyona giriyor!

Çocuklar, sosyal medyada bekledikleri ilgiyi göremediklerinde depresyonla başlayıp intihara kadar giden psikolojik sorunlar yaşıyorlar.

Günün önemli bir bölümünü sosyal medyada beğeni alma kaygısıyla fotoğraf ve video paylaşarak geçiren çocuklar, bekledikleri ilgiyi göremediklerinde depresyonla başlayıp intihara kadar giden psikolojik sorunlar yaşıyorlar.

Uzmanlar, çocukların günlük internet kullanımının 1 saati geçmemesi konusunda aileleri uyarıyor

Çocuklar ve gençler, her gün sosyal medya yoluyla onlarca fotoğraf, video paylaşıyor, yüzlerce yorum alıyor, binlerce beğeni topluyor. Facebook, Twitter, Instagram, Youtube gibi sosyal paylaşım sitelerinde gece gündüz saatlerce zaman geçiren çocuklar, akıllı telefonlarını ellerinden düşürmüyor, bilgisayar ve tabletlerinin başından kalkmıyor.

Sosyal medyada etiketler üzerinden milyonlarca insana ulaşan çocukları, birçok tehlike bekliyor. Bu siteler üzerinden hiç tanımadıkları insanlarla iletişime geçerek kişisel bilgilerini paylaşan çocukların, şifreleri kırılarak hesapları ele geçirilebiliyor, profillerindeki fotoğraflar kötü amaçlar için kullanılabiliyor.

İNTİHAR ORANLARI ARTTI

Selfie çılgınlığının yaşandığı son yıllarda sosyal medyada paylaşılan fotoğraflara bakarak kendilerinde kusur aramaya başlayan gençlerin ise özellikle burun, dudak gibi estetik ameliyatlar geçirme oranı artıyor. Ergenler arasında fiziksel görünümün çok önemli olduğunu belirten Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emel Sarı Gökten şunlara dikkat çekiyor:

“Ergenlik, fiziksel özelliklere aşırı yatırım yapılan bir dönem. Bu dönemde zaten ergenin fiziğiyle meşguliyeti fazla. Sosyal medyada sürekli kusursuz fotoğrafların paylaşılması akranları arasındaki rekabeti körüklüyor ve bedenle ilgili kusursuz görünümün üzerinde daha çok durmalarına neden oluyor.”

Çocuklar, yaptıkları her paylaşımda beğeni toplamadıkları durumda psikolojik sorunlar yaşayabiliyor. Twitter Sosyal İnovasyon Müdürü Claire Diaz Ortiz, Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası’nda yaptığı konuşmada sosyal medyanın depresyona neden olduğunu kaydetti. Ortiz, ABD’de gençlerde intihar artış oranının iki katına çıktığının altını çizdi. Bunda sosyal medyanın etkisine dikkat çeken Ortiz, “Bazen ben bile başkasının bir paylaşımı nedeniyle üzülüyorum. Z nesli ise tamamen sosyal medyayla yetişiyor. Dolayısıyla sosyal medyanın depresyona yol açması büyük bir problem” dedi.

Emel Sarı Gökten de 12 yaş sonrası ergenlik dönemiyle birlikte sosyal medya kullanımının iyice arttığına dikkat çekiyor.

MİLLİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Ocak 2020Yayınlanma Tarihi:18 Aralık 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.