Kuşlar Uçuyor Ömrümüzden

Sanal doyum,sahte gerçeklik,yapay dünya...

Çok çok uzun zaman önceydi.Sabahattin Ali,Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna Romanının başkahramanı Raif Efendi ve ben bizim evin salonunda oturmuş kahve içiyoruz.Hayal bu ya !
Hayaller gerçeklerden daha güçlü ..
Raif efendi Sabahattin Ali'nin memuriyetten arkadaşı malum aynı odayı paylaşırlardı.
Sabahattin Ali'ye sordum 'Üstadım neden Raif Efendi o koskocaman evde bir sürü insan kalabalığı içinde yalnızdı' diye.
Dedi ki:'Bazen hayata bağlandığınızdan daha çok bağlanırsınız bir insana ama yetmez.Konuşmak gerek.'
Evet konuşmuyoruz..Nerdeyse hiç..
Geçenlerde çok sevdiğim gazeteci #İsmailKüçükkaya'nın bir yazısını okudum. (ben ona #umutadam #kocayürek diyorum,çünkü onu her dinlediğimde ,her okuduğumda umutvar oluyorum).
Kendi çektiği bir fotoğrafa yorumuydu bu paylaşımı.Fotoğraf hepimizi bir gerçekle yüzleştiriyordu aslında:Nomofobik bir toplumuz artık.Sadece biz değil,tüm dünya.
Modern dünyanın yeni fobisini hatırlattı bana bu fotoğraf.Mobil telefonsuz kalma korkusu değildi bu sadece; başkalarından haber aldığımız,sanal informasyonu kullanamama korkusuydu esas olan.İnformal bilgi hadi bu nezaketlice tanımı ;daha derine inelim sanal dedikodu ağı;haksızlık etmeyeyim tabi ki ben de bir sosyal medya kulanıcısıyım ve çok fazla gerçek informasyon bilgi alıyorum yararlanıyorum..
Sanal doyum...Sahte gerçeklik...Yapay dünya..
Evinizde kaç televizyon var?
Akşam yemeklerini ailenizde beraber mi yiyorsunuz?
Ya da bir akşam yemeği saati var mı?
Haftasonu maaile kahvaltı saadeti var mı?Şöyle bişili,katmerli,sucuklu yumurtayı pasta şeklinde yapan bir baba,abi,eş ya da..
Cumartesi akşamı en azından toplu aile yemeği ;mesela balık için var mı?
Sosyal medyanın sosyal mesafeler koyduğuna inananlardanım,en başta ailemize..
Dostlarımıza;ne demiştik sahte gerçekliğin yaşandığı sanal doyumlar yaşıyoruz..Raif efendi döneminde yoktu sosyal medya hesabı ama soğuk mesafeler vardı,sosyal mesafelerin başka nedenleri vardı,konuşamamalarıydı,paylaşamamalarıydı,o yüzden yalnızdı Raif Efendi;şimdi ise sosyal mesafeleri koyan sosyal medya var.Bir sonrası başka bir şey çıkacak başka bir şey olacak ve biz hep birbirimizden giderek uzaklaşacağız...Sosyal medyada dolu,gerçek hayatta yapayalnız insanlar olarak..
Bırakalım elimizden telefonları,bakalım ne kadar telefonsuz ,Facebook olmadan ,Twitter olmadan ,instagram olmadan,kim beğen yapmış bakmadan kaç saat geçirebiliyoruz hadi deneyin lütfen..
Evlerimizde ,işyerlerimizde kuşlar kadar özgür ve yine kafesteki kuşlar kadar esiriz;sosyal medya esareti..Kuşlar uçuyor ömrümüzden..
Eğer hala başaramazsanız sosyal medya bağımlılığından kurtulmayı,biz buradayız .Sanal bağımlılık merkezimizden de hizmet alabilirsiniz.
Gerçek doyum,gerçek dünya ve gerçek gerçeklik için...


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:05 Aralık 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.