Küresel ısınma dünyayı günden güne eritiyor

Küresel ısınmanın Türkiye'ye de çarpıcı etkileri var uzmanlara göre 2070 yılına kadar ülkemizde ortalama sıcaklıklar 6 derece yükselecek.

Küresel ısınmanın boyutlarını rakamlarla ortaya koymak fotoğrafların yarattığı etkiyi yaratmıyor. Bu fikirden yola çıkarak Business Insider’dan Dina Spector çarpıcı habere imza attı. G.D. Hazard’ın 1882 yılında Alaska’nın Muir bölgesinde çektiği fotoğrafta gözüken buzdağlarından 2005 yılında eser kalmamış…

SICAKLIK 25 YILDA 3 DERECE ARTACAK

Küresel ısınma dünya ekonomisini de ciddi bir biçimde tehdit ediyor. Araştırmaya göre iklim değişikliği kontrol altına alınmazsa 2100’de ülkelerin %77’sinde kişi başına gelir düşecek ve üretim %20’den fazla gerileyecek. Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin Küresel Isınma Kurultayı Sonuç Bildirgesi’ne göre, Türkiye’deki sıcaklıkların, gelecek 25 yıl içinde 3 dereceye, yüzyıl sonunda ise 6 dereceye kadar artabileceği, yağışların ise yüzde 50 oranında azalabileceği tahmin ediliyor. Öngörülen bu iklim değişikliklerine bağlı olarak Türkiye’de kuraklığın yanı sıra, su kaynakları ile tarımsal ve hayvansal üretimde azalmanın meydana gelebileceğine işaret ediliyor.

KYOTO PROTOKOLÜ
Dünyada küresel iklim değişikliğine yanıt bulmak için 160 ülke ortak olarak Kyoto Protokolü imzalamıştı.Bu protokol şu anda yeryüzündeki 160 ülkeyi ve sera gazı salımının yüzde 55'inden fazlasını kapsıyor. Kyoto Protokolü ile devreye girecek önlemler, pahalı yatırımlar gerektiriyor.

Sözleşmeye göre;

-Atmosfere salınan sera gazı miktarı yüzde 5'e çekilecek,
Endüstriden, motorlu taşıtlardan, ısıtmadan kaynaklanan sera gazı miktarını azaltmaya yönelik mevzuat yeniden düzenlenecek,
-Daha az enerji ile ısınma, daha az enerji tüketen araçlarla uzun yol alma, daha az enerji tüketen teknoloji sistemlerini endüstriye yerleştirme sağlanacak, ulaşımda, çöp depolamada çevrecilik temel ilke olacak,
-Atmosfere bırakılan metan ve karbon dioksit oranının düşürülmesi için alternatif enerji kaynaklarına yönelinecek,
-Fosil yakıtlar yerine örneğin bio dizel yakıt kullanılacak,
Çimento, demir-çelik ve kireç fabrikaları gibi yüksek enerji tüketen işletmelerde atık işlemleri yeniden düzenlenecek,
-Termik santrallerde daha az karbon çıkartan sistemler, teknolojiler devreye sokulacak,
Güneş enerjisinin önü açılacak, nükleer enerjide karbon sıfır olduğu için dünyada bu enerji ön plana çıkarılacak,
-Fazla yakıt tüketen ve fazla karbon üretenden daha fazla vergi alınacaktır.

KÜRESEL ISINMA NEDİR?

Küresel ısınma, başlıca atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isim. İklim sistemi içsel ve insani etkiler, Güneş'in periyodik aktiviteleri ve sera gazları, vb. nedenlerden etkilenmekte.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:30 Ekim 2015Yayınlanma Tarihi:26 Ekim 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.