Küme baş ağrısı

Yaşam kalitesini oldukça etkileyen, kişiyi huzursuz eden ve ani şekilde gelen küme tipi baş ağrısı şiddetli ataklar şeklinde devam edebilir.

Genellikle aynı saatlerde beliren kümelenmeler kimi zaman birkaç saat, kimi zaman gün boyu geçmek bilmeyebilir. Peki kişiyi son derece huzursuz eden ancak etkili bir tedavi süreciyle ağrıların sıklığı ve süresi kısaltılabilen küme baş ağrısı nedir, neden olur, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Küme Baş Ağrısı Nedir? Neden Olur?

Genellikle göz çevresinde, tek taraflı ve ani şekilde şiddetli ağrıların oluşmasıyla kümeler şeklinde gelen küme baş ağrıları kişiyi uykusunda dahi uyandırabilir. Vücudun biyolojik saatinde birtakım anormalliklerin sebep olduğu düşünülen küme baş ağrısının hormonal değişiklikler, stres ve gıda tüketiminden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda küme baş ağrısının görülme potansiyelinde alkol, sigara tüketimi, yaş, cinsiyet, gibi risk faktörleri de bulunur. Küme tipi baş ağrısı olan bir ebeveyn veya kardeşin olması bu vakanın görülme olasılığını artırırken aynı şekilde cinsiyet faktörüne bağlı olarak bu tip baş ağrıları erkeklerde daha fazla karşılaşılan bir durumdur.

Küme Baş Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Küme baş ağrısının en yaygın belirtileri arasında göz çevresinde şişlik, göz kapağında düşüklük, tek taraflı ağrı ve ağrının olduğu tarafta oluşan burun tıkanıklığı, huzursuzluk hissi ve şiddetli ağrılar eşliğinde yüzde solukluk ve kızarma kendini gösterir. Genellikle uyarı vermeden göz çevresinde başlayan ani, dayanılmaz ve şiddetli ağrılar, bazı durumlarda yüz, baş ve boyun bölgesinden omuz ve vücudun diğer bölgelerine yayılım gösterir. Genellikle her gün devam eden baş ağrıları bazı zamanlar gün içinde birçok kez ataklar şeklinde devam eder. Söz konusu ataklar gün içerisinde aynı saatlerde oluşma eğilimindedir. Kimi zaman gün içinde 1-8 arasında ataklar meydana gelebilir. Her zaman aynı tarafta göz ve çevresinde hissedilen ağrı sıkıştırıcı, oyucu ve basınç şeklinde şiddetlenir ve aynı hızla geçer.

Küme Baş Ağrısı Tedavisi

Küme baş ağrısını tamamıyla ortadan kaldıracak bir tedavi olmamakla birlikte ağrının sürecini kısaltmak, şiddetini azaltmak ve atakları engellemek için tedaviye başvurulur. Ağrı ani şekilde şiddetlendiğinde hızlı etki gösteren ilaçlar etkili olabilmektedir. Bu şekilde ağrılarda rahatlama sağlanabilir. Küme baş ağrısının yaşam kalitesini düşürmesini ve atakların dayanılmaz hale gelmesini engellemek için nöroloji uzmanına danışmak mühimdir.

Bu sayede ağrı ve atakların özellikleri, ağrının yeri ve şiddeti, atakların tekrarlanma sıklığı ile birlikte süresi hakkında karakteristik özellikleri saptanabilir, tanı konulabilir, ilaç tedavisiyle ağrı dönemlerinin süre ve sıklığı azaltılabilir. Nöroloji uzmanı eşliğinde gerçekleştirilen nörolojik muayene sonucuna göre birincil veya ikincil tip küme baş ağrısının olup olmadığı belirlenir, gerekirse ileri tetkikler planlanır. Tümör ya da anevrizma gibi riskli nedenleri saf dışı etmek için Bt tarama veya MR testi yapılabilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Mayıs 2019Yayınlanma Tarihi:15 Mayıs 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.