Deprem Travma Psikolojisi

Kulak elektrikli cihaz çalıştırdı!

Harvard Tıp Okulu bilim insanları bir kobayın iç kulak hücrelerindeki doğal bir elektrokimyasal gerilimden yararlanarak kablosuz bir vericiyi beş saat kadar çalıştırmayı başardı.

Kulak elektrikli cihaz çalıştırdı!

Harvard Tıp Okulu bilim insanları bir kobayın iç kulak hücrelerindeki doğal bir elektrokimyasal gerilimden yararlanarak kablosuz bir vericiyi beş saat kadar çalıştırmayı başardı.

Teknik gelecekte beyin veya koklea implantları için bağımsız bir enerji kaynağına imkân verebilecek. Sinir hücreleri, pozitif yüklü sodyum iyonları ve negatif yüklü potasyum iyonlarının hareketlerinden yararlanarak, zar üzerinden elektrokimyasal bir gerilim yaratarak sinirsel sinyalleri çalıştırıyor.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

Kokleadaki bazı hücreler aynı gerilim türüne sahip ve bunlar kulak zarındaki titreşimleri elektrik sinyaline dönüştürerek beyin tarafından algılanmasını sağlıyor. Bu tür bir elektriksel potansiyelden yararlanmanın en büyük zorluklarından biri bu şekilde oluşan gerilimin çok küçük olmasıdır. Bu normal bir pilin küçük bir parçasına eşit. Araştırmayı yöneten Tina Stankovic’e göre insan kulağındaki bu potansiyel aslında altmış yıldan bu yana biliniyordu. Ancak bugüne kadar kimse bundan yararlanmayı denememiş. Bilim insanları şimdi, düşük iletim direncine sahip çok sayıda minik elektrot içeren ve bu elektriksel etkinliğin küçük bir kısmından yararlanabilecek elektronik bir çip geliştirdi. İmplant bir kobayın iç kulağına yerleştirildikten sonra elektrotlar da kokleanın hücre zarlarına tutturulmuş. Çipe ise düşük enerji tüketen bir radyo vericisi bağlanmış. Alet başlangıçta radyo dalgalarından kısa bir çalışma yardımı aldıktan sonra vericiyi beş saat kadar çalıştırmış. Testler hayvanların duyma konusunda hiçbir sorun yaşamadıklarını göstermiş. Alet şimdilik kısa vadeli kullanımlar için uygun. Uzun vadeli olarak kullanıldığında elektrotlar iç kulakta hasara yol açabilir.  CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ    
Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Trol nedir, kime denir? Anlayalım, öğrenelim, saptayalım, ayıklayalım ve tabii ki kurtulalım. Peki nasıl? İşte rehberiniz...
  • Bu depresyonun sıklığı %5-20 olarak bildiriliyor. Peki Postpartum depresyonu nedir? Kadınlar doğum sonrası ilk yıl içinde, psikiyatrik hastalıklar (an
  • Ağustos böceğinin ötüşü doğanın en hoş seslerinden biri olarak görülür. Bu böceğin sesi gizemli olduğu kadar yüksektir de.
  • Kirazın gut hastalığından kaynaklanan ağrıları dindirdiği bildirildi.
  • Cep telefonları ve diğer elektronik cihazların hassas elektronik sistemleri etkileyebileceği söyleniyor. Ama bunu kanıtlamak neden bu kadar zor?
  • Vişne nelere iyi geliyor?Kırmızı meyvelerden vişnenin ekşi tadının yanında çok tatlı, sağlığa yararlı etkileri var.
  • Randevu Al