Kronik Migren

Normal bir baş ağrısı olmayan ve tedavi edilebilir nörolojik bir rahatsızlık olan kronik migren, insanlar arasında en sık görülen hastalıklardan biridir.

Hormonların aktif olduğu genç kadınlarda daha sık görülen kronik migren hastalığının erkeklerde görülme olasılığı biraz daha düşüktür. Genel olarak kadınların %20' si ile erkeklerin %8'inin kronik migren hastası olduğu biliniyor. Kronik migren hastalığı, zonklayıcı veya keskin olarak şakak bölgelerinde sabit şekilde görülen ağrılardır.

Kronik Migren Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Baş ağrıların ataklar halinde ortaya çıkması, kronik migren olarak nitelendirilir. Genel olarak migren atakları bazılarında yılda en fazla 1-2 kez görülürken, kiminde ayda birkaç kez görülebilir. Kronik migren ağrılarının çoğunun oldukça şiddetli olduğu söylenebilir. Kronik migren ağrılarını diğer baş ağrılarından ayıran en temel özellik, şiddetli baş ağrısının yanı sıra bulantı, kusma, ışığa ve ses duyarlılıktır.

Bu nedenle kronik migren hastalarının, baş ağrıları dışındaki bu ek rahatsızlıklar nedeniyle günlük yaşamlarının son derece olumsuz etkilendiği söylenebilir. Kronik migren hastalığının ilk nedeni genetik etkenlerdir. Ailesinde migren hastalığı olan kişilerin kronik migrene yakalanma riski oldukça yüksektir. Bir diğer neden ise hormonal değişimlerdir. Bu nedenle kronik migren en fazla kadınlarda görülür. Özellikle kadınlardaki adet dönemlerinde migren ağrılarının şiddeti de artış gösterir.

Kronik Migrenin Belirtileri

Kronik migrenin en etkili belirtisi baş ağrısıdır. Ancak bu ağrı normal baş ağlarından farklı olarak, oldukça şiddetli ve kişiyi herhangi bir eylem yapmaktan alıkoyacak kadar yetersiz hale getirebilir. Kronik migren, tek taraflı baş ağrısı olarak bilinir. Zaman zaman taraf değiştirse de, ağrıların bütün olarak bir tarafta toplanır. Şakaklarda, alın ve başın arka kısmında, kulağın arkasında görülen ağrılar kronik migren belirtisi olarak kabul edilir.

Kronik Migren Tedavisi

Kronik migrenin tedavisi için öncelikle tanının konulması gerekir. Tekrarlayıcı baş ağrısı olan kişilerden beyin tomografisi istenir. Kronik migren, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Atakların süresine bağlı olarak doktor tarafından verilen ilaçların kullanımı ile, hastalığın tamamen tedavi edilmesi mümkündür. Kronik migren tedavisinde kullanılan ilaçların, günde bir kez alınması yeterlidir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Temmuz 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.